16.6 C
Ljubljana
četrtek, 13 maja, 2021

Vane K. Tegov: Kako razbiti desno politično skledo in ostati všečen-komu in zakaj?

NSi bo odslej »sredinska stranka«, je dejal Matej Tonin in izpustil politični balon,ki bi plaval taval in bog ve kje priplaval. Besede ki bodo donele in še nekaj časa donele ter prenekaterega njihovega naklonjenega volivca ušesa bolela.

 

NSi se je do sedaj opredeljevala kot desnosredinska stranka, sedaj pa, ko korakajo proti dvema desetletjema obstoja, bi pa stranko umestili kot sredinsko. »Nismo ne zagovorniki socializma ne divjega kapitalizma, zagovarjamo socialno tržno gospodarstvo«, je dejal nekaj dni nazaj Matej Tonin.

Ali mogoče on sam ter njegovi programski pisci in prišepetovalci vedo, da je socialno tržno gospodarstvo socializem z veliko obljubljanja in manj dajanja ali pa nič, recept po katerem so vsi po vrsti pogoreli. Socialni moment je lahko korektiv v situacijah in okoliščinah kjer prebivalstvo ne more in ne zmore iz v naprej določenih situacij sebi zagotoviti obstoj in človeka vrednega življenja in spoštovanje kot takšnega. In sociale je tukaj konec. Vse ostalo je igranje na všečnost ali prilizovanje tistim kateri se vsi po vrsti prilizujejo. Masa volivcev ki so med enimi in drugimi volitvami nedefiniran fluid ter plavajo kot » čolnič po jezeru sem ter tja« in 14 dni pred volitvami so vsi mehki in srečni od naplahtavanja samih sebe.

Matej Tonin, upam da ni to tako daleč, da ne boš ravnal tako kot z CD ko jo potisneš v predvajalnik in oznanil: »od sedaj naprej vrtimo in poslušamo ta program«. Upam da določena modra skupina (po izkušnjah in ne po barvi) ve, kaj vsebuje ta sredinski program. Bojim se da ni kakšen od tvojih svetovalcev na nivoju gimnazijskega maturanta ali geodetskega tehnika, prevzel vse priprave stranke za njeno nevtralizacijo in odmik od bistva in poslanstva. Poslanstvo krščanske demokracije je na krščanskih etičnih načelih vključevati se v demokratične tokove političnega življenja ter narediti največ za počutje lastnih državljanov. Verjamem da ne predsednik stranke ne preostali iz skupine modrih glav okoli njega niso pozabili. Sicer NSi in njega samega lahko doleti vloga političnega »fačuka« narejenega za slabitev in ukinitev pristne krščansko demokratske stranke. Bo doživel obrobnost krščanskih socialistov, ki so se združevali, pretapljali in na koncu utopili z idejo samo vred. Socialističnega bika se ne da socializirati.Žlahtni del se bo umaknil, mladci bodo vadili reševalno akcijo kako plavati in se utopiti pa ostati lep. Pot prehojena skoraj trideset let skupaj z predhodnico SKD ne sme biti izničena. Skleda iz katere zajema desnica ali pomladni sklop mora ostati cela.

Samo na takšen način smo verodostojni in vredni svojih volivcev in glasov ter posledično temu morebitne zmage in vlade za realizacijo zastavljenega. Dobrikanje nekemu rdečemu »patrijarhu« je pogubno. Kdor je to pomislil in poskušal realizirati to bogokletno misel je že plačan politični in moralni davek. Kdor se je pokesal in spovedal že ob misli da bo grešil, lažje kge skozi očiščenje kot pa kasneje ko je že greh udejanjen na škodo častne verodostojnosti.Prepozicioniranje stranke med hojo je na koncu žalitev njenih volivcev. Še je čas za korekcijo navigacijskih naprav k pravemu prvinskemu tečaju.

(vir: V fokusu)

Zadnje novice

Sorodne vsebine