9 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Usoda Franca Sabliča …

Pred začetkom sodnih počitnic se bo začela odvijati tudi zadeva Sablič. »V kazenski zadevi zoper obd.: Franc Sablič zaradi kaznivega dejanja krive izpovedbe po prvem, tretjem in četrtem odstavku 284. člena Kazenskega zakonika (KZ-1) po vaši zahtevi za preiskavo z dne 9. 1. 2019 vas kot subsidiarnega tožilca vabim na zaslišanje obdolženca: Franc Sablič, ki bo dne 11. 7. 2019 ob 9. uri …« Tako beremo v vabilu dr. Milku Noviču, ki je v tem primeru subsidiarni tožilec.

 

Pod vabilo je podpisana preiskovalna sodnica Dunja Franken, sodnica, ki jo poznamo iz zadeve oviranje pridobitve pomembnih podatkov, ki so Komisiji DZ za ugotavljanje zlorab v slovenskem bančnem sistemu (vodil jo je poslanec Anže Logar) pomagali pri ugotavljanju odgovornosti bančne luknje v NLB.
Kaj se bo dogajalo v tej zadevi, je nehvaležno napovedovati, a sodnica se bo težko izognila dejstvom, da je dr. Novič (nepravnomočno) oproščen obsodbe, ki je temeljila na izvedenskem mnenju sodnega izvedenca balistične stroke Franca Sabliča. Spomnimo le, da je bil Sablič v času obsodbe celo direktor Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), pri čemer je šlo tudi za konflikt interesov, saj je NFL del policije.

O izvedenskem mnenju je bil Sablič tudi zaslišan, pri čemer pa ni govoril resnice. Sablič je namreč decembra 2015 med drugim dejal, da je NFL akreditiran laboratorij, da je akreditiran s točno določenim postopkovnikom ter da ima v postopkih in navodilu akreditirano, da jemlje vzorce tudi 24 ur po izvršenem dejanju. Pozneje se je tudi izkazalo, da to ne drži. NFL je namreč akreditacijo za opravljanje preiskav delcev GSR prejel šele 24. julija 2017. Sablič je čas, v katerem naj bi NFL lahko jemal vzorce, namenoma raztegnil na 24 ur, da bi pokril čas, ko so bili vzorci odvzeti dr. Noviču. Ta je namreč na odvzem prišel prostovoljno 23 ur po streljanju.

Po zavrženi kazenski ovadbi zoper sodnega izvedenca Franca Sabliča, to je zavrgla okrožna državna tožilka Alenka Jesenko, se je dr. Novič odločil za subsidiarni pregon.

Kriva izpovedba: »Če ima dejanje (…) posebno hude posledice za obdolženca, se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine