7.4 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Vinko Gorenak: Tanja Fajon – Ne, hvala!

Tanje Fajon, sedanje evroposlanke, se spomnim, še kot novinarke, ki je za nacionalno TV poročala iz Bruslja. Ne dvomite, njena poročila iz Bruslja so bila popolnoma »strokovna« in zlasti »neodvisna« od kakršnihkoli političnih vplivov. Čisto slučajno, brez »kakršnihkoli političnih vplivov«, je leta 2009 kandidirala na listi SD za volitve v EU parlament in čisto slučajno je bila tudi izvoljena, saj so jo v SD, čisto slučajno dali na izvoljivo drugo mesto, pred mnoge druge vidne člane SD. Seveda je povsem jasno, da tega »povsem slučajno« nikoli ni bilo. Vse je bilo jasno že takrat, Tanja Fajon je bila že kot novinarka, leva politična aktivistka in nikakor neodvisna novinarka.

 

Osebno sva se srečala leta 2012, ko sem bil notranji minister, ona pa se mi je najavila na pogovor v zvezi z migracijami. Sprejel sem jo. Takrat je bila situacija povsem drugačna, kot je danes, ilegalnih migrantov praktično ni bilo.

Kasneje pa so se najina pota, zlasti pa politična stališča popolnoma razšla in razen »dober dan« si niti ne želim nobenega kontakta z njo. Še več, ocenjujem, da gre za skrajno nevarno, zlasti pa primitivno in hujskaško političarko, ki je za doseganje svojih ciljev pripravljena narediti vse, zlasti pa je pripravljena danes zagovarjati eno, jutri pa nekaj povsem drugega. Naj to svoje stališče utemeljim.

Najprej naj omenim njena stališča do ilegalnih migrantov. Njena stališča so jasna: »ilegalni migranti so dobrodošli«, vsako nasprotovanje temu stališču Tanja Fajon razglaša za šovinizem, fašizem, nestrpnost in kršenje človekovih pravic. Realnih razlogov za svoja stališča, ki so čiste floskule, pa seveda ne navaja.  Ko pa za njenim hrbtom poči kakšna bomba, ali pade kašen strel, kot se je to zgodilo v Strasbourgu ali Bruslju, se skrije v poslopje parlamenta in jokaje obsoja storilce, ki so večinoma migrantskega porekla.

Že pred njenim prvim mandatom EU poslanke, zlasti pa po njem, je javno razglašala, kako ni higienično, da bi kdorkoli bil EU poslanec več kot dva mandata. Letos je ta svoja stališča seveda spremenila in sama kandidirala že tretjič. Menda so jo mnogi nagovarjali h tretji kandidaturi, kdo pa so ti mnogi ni nikoli povedala. Če bi se držala svojih prvotnih stališč, pač nebi niti kandidirala.

Še več, Tanja Fajon je leta 2015 ostro obsojala zaposlitev Žana Janše, prvega sina Janeza Janše, pri poslancih SDS v Bruslju, Milanu Zveru, Romani Tomc in Patriciji Šulin. Omenjena zaposlitev je bila popolnoma zakonita in transparentna.  Tanja Fajon je takrat dejala takole: “Denar, ki ga nameniš nekemu asistentu, je denar davkoplačevalcev. In če zaposliš nekoga, ki je član tvoje družine, se mi zdi, da bi bilo povsem neprimerno, ali pa nekoga, ki je prišel v kabinet po prijateljskih vezeh, ki nimajo nič skupnega s stroko.”

Vse lepo in prav, toda pred dnevi je Tanja Fajon v svojem kabinetu v Bruslju, zaposlila hčerko Matjaža Hana, vodje poslanske skupine SD. Da ne bo pomote, njene zaposlitve ne problematiziram, opozarjam zgolj na dvojna merila Fajonove in režimskih medijev. Konec koncev zakaj pa otroci vidnih politikov ne bi smeli dobiti službe.

Tanja Fajon je javno problematizirala zaposlitev Janševega sina Žana pri poslancih SDS v Bruslju, kot nekaj klientelističnega in nedopustnega. To so v enaki meri povzeli tudi vsi dominantni mediji. Janez Janša je bil prikazan kot oseba, ki je s tem neposredno povezana.  Sedaj pa je situacija povsem nasprotna. Če ne bi bilo nekaj medijev blizu opoziciji, kot so Nova24TV in Demokracija, za to sploh ne bi izvedeli. Tako pa je po zaslugi omenjenih medijev in še koga, situacija povsem jasna. Tanja Fajon je zaposlila hči strankarskega kolega Matjaža Hana. Če njena trditev iz leta 2014, ko je govorila in je obsojala zaposlitev Žana Janše pri poslancih SDS v Bruslju, potem je njena sedanja zaposlitev hčere Matjaža Hana nujno potrebna enake presoje. Zakaj torej ta zaposlitev ne bi bila klientelistična, koruptivna in še kaj?  Čista dvojna merila torej, tipična za Tanjo Fajon.

Povsem v stilu s Fajonovo in njenim obnašanjem je tudi poročanje večine dominantnih medijev. https://www.24ur.com/novice/slovenija/zan-jansa-dobil-sluzbo-v-bruslju.html’, ‘TUKAJ’]);” style=”box-sizing: inherit; background-color: transparent; color: rgb(52, 131, 219); text-decoration: none;”>TUKAJ, https://www.mladina.si/183278/jansev-klan/’, ‘TUKAJ’]);” style=”box-sizing: inherit; background-color: transparent; color: rgb(52, 131, 219); text-decoration: none;”>TUKAJ in https://www.dnevnik.si/1042731626′, ‘TUKAJ’]);” style=”box-sizing: inherit; background-color: transparent; color: rgb(52, 131, 219); text-decoration: none;”>TUKAJ si lahko pogledate kako so v primeru Žana Janše kokodakali režimski mediji, sedaj pa o zaposlitvi Hanove hčere, sploh ne poročajo. Morda pa nas bodo začeli prepričevati, da Fajonova sploh ni vedela, da je zaposlila Hanovo hči ali morda, da Han ni vedel, da ima hči. Tudi tega so režimski mediji sposobni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine