12.7 C
Ljubljana
sreda, 4 oktobra, 2023

Tadej Strehovec: Na pritiske po cenzuri je treba odgovoriti s še več govora

Pred dnevi se je začel kazenski postopek proti tajniku Slovenske škofovske konference, dr. Tadeju Strehovcu, zaradi očitkov spodbujanja sovraštva, nasilja oziroma nestrpnosti na portalu 24kul.si. Slednji namreč spada pod Zavod za družino in kulturo življenja, katerega direktor in lastnik je p. Strehovec. Za tožilstvo je sporen članek z naslovom »Seznam članov abortivnega lobija, ki nasprotuje pravici do življenja nerojenih punčk in fantkov.«

Potem ko je Zavod Božji otroci od 10. februarja do 20. marca 2016 znova pripravil molitev za življenje – prenehanje splava v ljubljanski bolnici, je 163 posameznic in posameznikov ter 13 organizacij na pristojne državne predstavnike in institucije poslalo pobudo za zaščito ustavnih pravic žensk v Sloveniji.

Seznam podpisnikov je objavila Mladina. »Problem je bil, ker smo na naši spletni strani uvrstili te podpisnike v t. i. okvir abortivnega lobija oziroma zagovornikov usmrtitve nerojenih otrok,« je pojasnil p. Strehovec.

Tožilstvo je ugotovilo, da so podpisniki in podpisnice peticije po objavi članka začeli dobivati grožnje in so bili tarča verbalnih napadov tistih, ki jih je članek spodbudil k takšnemu odzivu.

Vendar p. Strehovec poudarja: »Tožilstvo do danes še ni podalo nobenih dokazov, da je zaradi omenjene objave podpisnikov prišlo do kakršnikoli napadov ali nasilja.«

»Po mojem mnenju je glavni namen sodnega postopka en sam: omejiti in sankcionirati govor v podporo pravici nerojenih otrok do življenja ali drugače rečeno utišati katoličane, ko gre za razprave v javnosti na temo splava oziroma ko gre za molitev za nerojene otroke. To je seveda v popolnem nasprotju z 39. členom ustave Republike Slovenije, ki govori o svobodi izražanja, in v popolnem nasprotju z 41. členom naše ustave, ki govori o verski svobodi. Zato je po mojem mnenju na takšne pritiske po cenzuri potrebno odgovoriti s še več govora o pravici vseh otrok do življenja, o negativnih posledicah predrojstvenega nasilja ter negativnih zdravstvenih posledicah splava za matere, očete in celotno družbo. Takšen govor je zagotovljen v naši ustavi in evropski konvenciji človekovih pravic in temeljnih svoboščin,« je dejal p. Strehovec.

»Ne gre za tožbo posameznih državljanov, ki se v nekem smislu ne strinjajo z objavo imen na spletni strani zavoda 24kul.si. Država se prek okrožnega državnega tožilstva želi omejiti vsem nam katoličanom pravice, da bi javno izražali svoja verska stališča v javnosti. To je seveda nedopustno in po mojem mnenju oblika kristjanofobije in nestrpnosti do katoličanov.«

Prva sodna obravnava bo 10. oktobra. P. Tadej Strehovec od sodnice pričakuje pošteno sojenje, ki se bo končalo v nekem razumnem roku.

Celotno oddajo lahko poslušate TUKAJ.

Vir: RA Ognjišče

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine