17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Še en volilni pljunek SMC in Levice v obraz družin

Aprila je proti družinska koalicija SMC-Levica, ki jo poznamo kot predlagateljico zavrnjenega družinskega referenduma 2015, na katerem so hoteli izbrisati spol, uničiti družino in posvajati otroke v nevarna homoseksualna razmerja, znova zadala udarec slovenskim družinam. V državnem zboru so namreč sprejeli zakon, ki je skoraj za 100 evrov zvišal socialno pomoč, a le za omejen čas, ki sovpada z  volitvami v državni zbor. V prvotnem  predlogu Cerar-Židan-Erjavčeve koalicije je šlo za zvišanje socialne pomoči iz 297 € na 331 €, Meščeva Levica in Cerarjeva SMC pa sta zaradi volitev sklenili nenačelno koalicijo in socialno pomoč od 1. junija in do konca letošnjega leta zvišali na 385 €.

Socialna pomoč, ki ne doseže najbolj potrebnih pomoči in jemlje družinam

Socialno pomoč v Sloveniji mesečno prejema nekaj več kot 50.000 ljudi. Kot socialni delavec zagovarjam stališče, da mora biti za človeka v stiski dostojno poskrbljeno, zaradi česar trdim, da je socialna pomoč kljub povišanju še vedno premajhna in ljudje v stiski s tem denarjem težko dostojno preživijo. Ob tem me pa skrbi, da začasen dvig denarne pomoči služi le kot volilna propaganda skrajne Levice in propadle SMC, ki sta zraven Židanove SD najbolj znani po zatiranju otrok, družin in starejših ljudi.

Name se je z raznimi vprašanji v teh dneh obrnilo veliko ljudi. Dvig socialne pomoči se namreč ne bo zgodil avtomatsko, temveč bodo upravičenci zanj morali oddati novo vlogo, pri čemer mnogi med njimi za izglasovan dvig niti ne vedo.

Najbolj zgovorno je bilo obupano pismo družine, ki je razkrila, da jim zakon socialno pomoč v resnici jemlje, ne pa povišuje, saj se ni spremenila zgolj višina socialne pomoči, ampak tudi ponderji za preračun njene višine. Osnova je po novem 385 €, glede na osebne okoliščine pa prejemnik dobi odstotke tega zneska.

Zakaj se pri skupnih dohodkih družine naenkrat upoštevajo nižji ponderji (po novem »uteži«), kar kljub načelnemu povišanju  sredstva velikim družinam v resnici jemlje, namesto da bi  kaj pridobili, vedo očitno samo predlagatelji.

Podobna krivica se bo zgodila tudi pri izračunu upravičenosti do državne štipendije, saj se bo štel višji znesek socialne pomoči, pa če ga bo upravičenec prejemal ali ne. 

Zraven tega je obveščanje popolnoma zatajilo, nekateri Centri za socialno delo o upravičenosti do vložitve nove vloge obveščajo na lastno iniciativo. Za zaplete pa, kot po navadi, predlagatelji krivijo drug drugega. 

Od dviga bodo največ imele samske osebe in pari brez otrok – kakšno sporočilo je to za demografsko obubožano Slovenijo?

Po 1.1.2019 bo socialna pomoč znašala na 331 €, z uveljavitvijo novega zakona pa so se ponderji za otroke  nerazmljivo znižali. Tako je za prvega otroka iz 0,76 padel na 0,59, za drugega in vse ostale otroke pa iz 0,66 na 0,59. Za proračun družine to pomeni, da bo dodatek za prvega otroka nižji za 30,68 €, za vse ostale otroke pa  za 10,95 €.

Izrojena levica dokazala, da ne zna niti deliti, kaj šele ustvarjati!

Vlada, ki skuša znižati stopnjo revščine med samskimi in pari brez otrok na račun siromašenja družin z več otroki, nam nikoli več ne bi smela vladati! Družina je prihodnost naroda, zato mora postati prednostna investicija v našo prihodnost.

Toda odgovorna v vladi za družinsko politiko žal ne misli tako. Ministrica Anja Kopač Mrak je  namreč ob sprejemu zakona dejala “Samske osebe bodo mesečno dobile 33 evrov več, pari brez otrok 53 evrov mesečno več. Vesela sem, da smo to sprejeli in bodo lahko samske osebe in pari brez otrok čim hitreje dobili povišanje denarne socialne pomoči.” Ob tem pa je s svojim pajdaši iz Levice in SMC dokazala, da ne znajo niti deliti sredstev, saj so (ne?)namerno pozabili na družine z  več otroki, ki se bodo zaradi njih znašle v materialni stiski.

3. junija pokažimo pripadnost ideji samostojne Slovenije in vzemimo državo v svoje roke!

Živimo v času, ko levičarske vlade na vse načine zatirajo družino, pospešujejo pa nezakonite migracije, moralni in gospodarski nered ter korupcijo.

 Dejstvo je, da  ljudje, ki bodo 3. junija volili stranke izrojene levice (Levica, SMC, DESUS, Bratušek, Šarec) na čelu z režimskimi mediji (DELO, Dnevnik, POPTV, Mladina itd.) podpirajo politiko, ki je odgovorna za nadaljevanje genocida nad slovenskim narodom.

Vsakdo, ki jih podpira, je sokriv za uveljavljanje politike, ki vzpostavlja osebno in kolektivno nesrečo ter dolgoročno revščino in depresijo Slovencev in Slovenk.

Franci Donko

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine