11.2 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Pravna država, a le na papirju

Razlike med resničnim in tistim, kar je zapisano v ustavi, so vse večje!

 

Odločitev ustavnega sodišča, da zadrži izvajanje parlamentarne preiskave o političnih zlorabah sodstva in tožilstva ne samo pri sodnikih, ampak tudi pri tožilcih, je presenetila marsikoga. Ali pa tudi ne. Ne samo da je takšna odločitev ustavnih sodnikov povsem ohromila možnost parlamentarne preiskave družbenih podsistemov, ki naj bi bili na papirju neodvisni, a v resnici niso, ampak je tudi sprožila nove dvome o ustavnem sodišču, kjer sta se doslej kompromitirala vsaj dva ustavna sodnika: to sta Matej Accetto in Rajko Knez, ki je predsednik ustavnega sodišča.

Kot je znano, je bila zoper Accetta vložena kazenska ovadba, ki bi jo morali obravnavati tožilci, a očitno je interes medsebojne zaščite prevladal: ustavno sodišče je za primer tožilcev reklo »ne« na urgentni seji tako rekoč tik pred prvim zaslišanjem tožilca na preiskovalni komisiji. Pričakovano? Morda tudi zato, ker bi morebitna soočenja na sejah komisije lahko preveč omajala zaupanje javnosti v pravosodne organe?

Ker papir vse prenese, bi lahko tudi ljudstvo ob parlamentarni preiskavi spoznalo, da je vsa deklarirana neodvisnost sodnikov in tožilcev pravljica za naivne, kar se je navsezadnje pokazalo tudi v primeru sojenja dr. Milku Noviču. V tem primeru je Zvjezdan Radonjić kot eden redkih sodnikov pokazal, da ga ne zanima sojenje po navodilih, ampak glede na dokaze – in doživel pogrom. Na drugi strani pa so »strici« poskrbeli za zaščito Michela Stephana in Barbare Mohar glede domnevno prisvojenih sredstev Kemijskega inštituta. Naključje? Ne, v tako politično in mafijsko zaznamovanih zgodbah naključij ni.

Ustava Republike Slovenije uvodoma trdi, da je Slovenija pravna država. Marsikoga je preveč sram, da bi javno izjavil, da ustavi lastne države ne verjame. A razkorak med realnostjo in tem, kar določa ustava, je tako velik, da bi morali dokončno opustiti iluzije o tem, da je Slovenija vendarle pravna in demokratična država, le da ima nekaj manjših problemov s tem. Pravno državo in demokracijo si bo treba šele izboriti!

Zadnje novice

Sorodne vsebine