13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Popolna omama

»Politični sistem, ki je zapisan propadu, nagonsko počne marsikaj, kar ta propad pospeši.« Ni naključje, da se knjiga Normana Ohlerja Popolna omama, droge v tretjem rajhu začne s citatom francoskega filozofa Jean-Paula Sartra, na katerega je najbolj vplival marksizem. Prvi del knjige avtor Ohler posveti metamfetaminu, drogi za ljudstvo, kot jo poimenuje sam.

 

Pravi, da je »nacionalsocializem svetu dal kemično zapuščino, ki nas zadeva še dandanes: strup, ki se ga ne bomo zlahka rešili«. Ohler opiše, da se je pod Hitlerjem razmahnila posebej močna in zahrbtna substanca z izrazitim zasvojitvenim potencialom – tableta s tržnim imenom pervitin, ki se je v tridesetih letih prejšnjega stoletja povsem legalno razširila po rajhu in pozneje po zasedenih državah ter postala sprejemljiva »ljudska droga«, na prodaj v vsaki lekarni. Zdravilo na recept je postala šele leta 1939, nazadnje pa bila leta 1941 podvržena določilom rajhovskega opijskega zakona.

Danes je metamfetamin po vsem svetu prepovedan oziroma strogo reguliran, vendar s skoraj sto milijoni uživalcev, katerih število narašča, velja za enega najbolj priljubljenih strupov sodobne družbe. »V skritih laboratorijih ga večinoma nečistega pogosto izdelujejo kemijsko neizobraženi ljudje, v medijih pa se pojavlja z imenom crystal meth.« Tako kot ga je kuhal Walter White v ameriški seriji Breaking bad (Kriva pota). Ali pa kot se je na sodišču omenjal v zadevi Stephan, kar pa se še do danes ni raziskalo, saj, kot je pričal tedanji študent kemije, »na Kemijskem inštitutu drug drugemu ščitijo hrbet; vsak obdeluje svojo gredico«. Edina razlika je ta, da je dr. Stephan zelo izobražen in da laboratorij ni skrit, ampak je nacionalen, zgrajen v času komunističnega psihopata Borisa Kidriča.

»Metamfetamin kot psihoaktivna molekula je v čisti obliki manj škodljiv zdravju kot v nelegalnih laboratorijih pogosto nestrokovno izdelan chrystal meth, ki mu dodajo strupe, kot je bencin, žveplena (akumulatorska) kislina in sredstvo proti zmrzovanju.« In gorel je Kemis …

Treba bo napisati nadaljevanje knjige z naslovom Popolna omama − od komunističnega raja do balkanskih bojevnikov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine