23.9 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Petra Janša: NPU ali kako je Darko zamenjal Darka

Časopis Delo berem po potrebi, ali ko me kdo od znancev opozori na prispevek, ki bi me utegnil zanimati. Tako sem prebrala tudi intervju z Darkom Muženičem, novim direktorjem Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), vodjem »elite« kriminalistov, kot je zapisal novinar Dela Mitja Felc.

 

Ta pravi, da je Muženič »karierno pot začel v oddelku za gospodarsko kriminaliteto koprske policijske uprave«, in dodaja, da je bil Muženič v policiji vse do leta 2007, »ko je prestopil v urad za preprečevanje pranja denarja«. Tam je bil torej v času, ko se je dogajala tako imenovana afera #IranNLBgate, ki še danes nima epiloga. Zato se ne smemo čuditi, da je Muženič prepričal generalno direktorico policije Tatjano Bobnar, da ga je predlagala za vodjo kriminalistov, ki preiskujejo najzahtevnejše kriminalne primere.

Spomnimo. Iranska mafija je s pomočjo slovenskega političnega vrha v letih 2009 in 2010 oprala približno milijardo ameriških dolarjev. 11. decembra 2011 so ameriški obveščevalci zaznali velike transakcije denarja na ime Majid Karimi. Na to ime je bilo iz Nove Ljubljanske banke na The Bank of New York Mellon nakazanih 133.902 dolarjev. Karimi je denar prejel z računa podjetja Al Samaa LTD v lasti Iranca Iraja Farrokhzadeha. Denar je nato razpršil po več različnih bankah. Iraj Farrokhzadeh je že od leta 2006 na Interpolovi lestvici najbolj iskanih oseb. Račun na NLB je odprl 12. decembra 2008, le nekaj dni zatem, ko je levica na oblasti zamenjala Janševo vlado. Borut Pahor je junija 2017 priznal, da je vedel za pranje denarja v NLB, a njegova vlada ni ukrepala.

V tem času je bil likvidiran tudi direktor Kemijskega inštituta dr. Janko Jamnik, malo pa je manjkalo, da bi likvidirali tudi dr. Janeza Plavca. Da sta primera povezana, je jasno vsakomur, ki je zadevi spremljal na sodišču. Je pa zanimiv Muženičev odgovor na vprašanje novinarja, da »umor direktorja kemijskega inštituta še vedno buri duhove«: »(…) To, kar je delal NPU, je bilo narejeno brezhibno, tako kot morajo biti opravljene takšne preiskave (…)« Mar res?

Tako imamo po Darku Majheniču, ki je sedaj na varnem v zavarovalnici Sava, Darka Muženiča.

Zadnje novice

Sorodne vsebine