12.8 C
Ljubljana
ponedeljek, 17 maja, 2021

Peter Jančič: Nevarni Mahničevi mafijci

Obračunavanja vladajočih z opozicijo še ni konec. Po nevtralizaciji župana drugega največjega mesta Franca Kanglerja in s tem SLS in nekdanjega premiera Janeza Janše in SDS s kupom postopkov na sodiščih za diskreditiranje, kar je na oblast vrnilo leve in liberalne politike in stranke, sta zdaj tarča šef komisije za nadzor obveščevalcev Matej Tonin (NSi) in podpredsednik komisije Žan Mahnič (SDS).

 

Tonina bi v zapor strpali, ker je Sovi v medije ušlo, da so zaposlili premierovo znanko Natašo Hribar, Mahniča pa je Zvonko Fišer ovadil, ker je ocenil, da ustavni sodniki ravnajo kot mafija, ko preprečujejo preverjanje zlorab v primeru Kangler.

Simone ne preganja nihče

Sova zaradi izdaje skrivnosti ob opozicijskih politikih preganja še novinarje, ker niso varovali njenih skrivnosti o Nataši.

Kako absurdni so ti postopki, je pokazala prav Toninova komisija ta teden s poročilom o preverjanju arbitražne sramote, ko so mediji na Hrvaškem in v Srbiji objavili posnetke pogovorov med Jernejem Sekolcem ali Simono Drenik. Čeprav je povsem jasno, da je kot predstavnica zunanjega ministrstva Drenikova s klepetanjem po nezavarovanih linijah razkrivala zaupnosti države in s tem najbrž nehote pomagala sosednji Hrvaški v sporu o določanju meje med državama, ni po več letih nobenega postopka.

Tistih, ki bi res morali varovati zaupnosti, a jih niso, zaradi odtekanja oblasti ne preganjajo, zato se pa spravljajo nad opozicijske voditelje in novinarje, ki opravljajo svoje delo in nič ne škodujejo državi.

To je podoba zlorabljanja oblasti za obračune.

Tako brutalnemu javnemu obračunavanju z opozicijo kot smo mu priča zadnja leta, so se še v socializmu izogibali.

Težava pa je, ker se z desne vse bolj upirajo, zahtevali so celo parlamentarno preiskavo zlorab oblasti za te obračune.

Za zdaj jim je uspelo sprožili vsaj precejšnjo nervozo na levi in nekaj povsem nenavadnih reakcij v sodstvu.

Tudi na ustavnem sodišču, kjer so štirje ustavni sodniki Rajko Knez, Dunja Jadek Pensa, Špelca Mežnar in Katja Šugman Stubbs ta teden generalnega državnega tožilca Draga Šketa, ki ga je postavila vlada Mira Cerarja, rešili, da mu v parlamentu ni bilo treba pojasnjevati, ali je zlorabljal položaj proti Kanglerja. Tega mu ne očita opozicija. Tožilec iz Maribora Nik Pušnik trdi, da je Šketa, ki je bil v preteklosti njegov šef, pritiskal nanj v tem primeru. Zaslišanje obeh bi moralo biti sredi tedna.

Predsednik preiskovalne komisije za primer Kangler Žan Mahnič (SDS) se je na nenavadno odločitev sodnikov, ki so zadnji hip preprečili zanimiv dogodek, odzval s stavkom, da je “mafija torej zaščitila mafijo”.

To je del pravnikov na levi tako razjezilo, da bi Mahniča kar kazensko preganjali. Pravzaprav ga je nekdanji generalni državni tožilec Zvonko Fišer celo res ovadil.

Fišer je tipičen tožilski kader levih in liberalnih strank. Za generalnega tožilca so ga postavili v času vlade Boruta Pahorja, v zgodovino pa je se je vpisal, ker je nezakonito za direktorja tožilstva na hitro zaposlil Borisa Škrleca, dotedanjega namestnika ministra za pravosodje Aleša Zalarja, ko je oblast presenetljivo spet prevzel Janša. Za to nenavadno zaposlitev namestnika ministra, torej politika, mimo postopkov, ki so že prej potekali, bi skoraj po prstih dobil celo od sodišča.

Več si lahko preberete TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine