10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Odstopil nekdo, ki tam ne bi smel biti

 Obleko, ki jo je nosil premier Marjan Šarec, je bila zanj prevelika. To je zdaj jasno. Vprašanje, ki se postavlja, je, ali bodo zaradi političnega apetita nekoga tretjega v preveliko obleko znova stlačili »nov obraz«. Zakaj ne razpišemo volitev kar na dve leti, če si tega tako želimo?

 

Dve leti je, kot kaže, klavrno obdobje, ko tem vladam poteče rok trajanja. Si mar Slovenija na tej krizni poti ne zasluži nekaj resnega in utemeljenega? Nekoga, ki pozna razmere v državi že od njenega začetka? Predsednik SDS Janez Janša te razmere zagotovo pozna in prav to je verjetno razlog, da se ga bojijo tisti, ki bi raje imeli takšno stanje, kot ga imamo.

Z vodenjem države je tako kot s kaljenjem železa – kuješ toliko časa, da dobiš trdnost in fleksibilnost v enem. Tako se kuje tudi politik. Ne pa tako, da pobereš ljudi s ceste in jih postaviš za voditelje; in to tako specifične države, kot je Slovenija, ki ima svoje veje in listje v Evropski uniji, korenine pa na območju Balkana. Hočemo ali nočemo, tako je. Država je namreč kot drevo − da ta raste, mora skrbeti za korenine in za krošnjo.

Naslednja sveta resnica: država, ki nima gospodarstva, nima prihodnosti. Gospodarstvo Slovenije pa je v krošnji drevesa in ga ne smemo tlačiti v korenine. Edino vlada, ki reši gospodarstvo, lahko uspešno vodi državo. A ti, ki so odšli, tega očitno ne znajo. Če bi znali, se ne bi osipali. SDS o zagonu gospodarstva razmišlja in ve kako naprej, a dokler ne bo dobila možnosti, da sestavi vlado, tega načrta ne bo mogla izpeljati.

Obleka, ki jo je nosil Šarec, je bila torej zanj prevelika. Ta je narejena za nekoga, ki pozna drevo − korenine in krošnjo. Korenin se ne da izruvati in naša država jih ima na Balkanu, krošnjo pa si poskuša narediti v svetu. Le ko bomo to dvoje uravnotežili, bo stvar stekla, kakor je treba.

Obleka, ki jo je nosil Šarec, je bila zanj prevelika. Ta je narejena za nekoga, ki pozna drevo − korenine in krošnjo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine