13.6 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Nikoli raziskani »angelski« posli

Da se je pred meseci na Kemijskem inštitut (KI) v Ljubljani nekaj dogajalo, smo izvedeli tudi mi. Sama sem prek uradnega Twitter računa nacionalnega KI pristojne spraševala, ali drži informacija, da so jih obiskali kriminalisti oziroma policija.

Odgovora seveda nisem prejela, sem pa pred kratkim prejela »Poziv na odstranitev protipravnih vsebin in prenehanje nadaljnjih objav« oziroma pisno opozorilo, naj umaknem 15 tvitov, kjer se pojavlja besedna zveza mafijski inštitut, saj je to za tako ugledno ustanovo, ki se ponaša z umorom in s poskusom umora vodilnih, skrajno žaljivo. To sem seveda storila, ker se sama ne morem bojevati s slovenskimi pravosodnimi mlini. Zdaj raje napišem angelski inštitut, da potešim želje premnogih pretresenih ljudi.

Vrnimo se h kriminalistični policiji. Naše vprašanje glede obiska na KI je bilo na mestu, saj je STA pretekli teden objavila naslednjo novico: »Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani je zavrglo ovadbo policije zoper Michela Stephana in njegovo nekdanjo nadrejeno na KI Barbaro Mohar zaradi očitkov o domnevno neupravičeni prisvojitvi sredstev KI. Med drugim je ocenilo, da ni podan utemeljen sum, da sta storila očitano kaznivo dejanje. Na sojenju libanonskemu znanstveniku Michelu Stephanu so namreč nekatere priče izpostavile domnevo nenavadno vlogo francoskega podjetja Phosphoenix, katerega družbenika sta (vsaj takrat) še bila Stephan in Moharjeva. Po izpovedih prič naj bi namreč KI kupil in razvil določene sestavine in jih prodal Krki, denar (šlo naj bi za nekaj manj kot 300.000 evrov) pa naj bi prejel Phosphoenix. V zadevi je na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu stekel predkazenski postopek. V zadevi je tožilstvo v začetku septembra prejelo poročilo sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Ljubljana, ki ga je štelo kot kazensko ovadbo zoper Stephana in Moharjevo. Ta ju je bremenila kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. Tožilstvo je ovadbo zavrglo.« Pričakovano, mar ne?

Tako sporni (beri: angelski) posli na nacionalnem Kemijskem inštitutu ne bodo nikdar raziskani.

Zadnje novice

Sorodne vsebine