16.5 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Med državo in svobodno izbiro

Pred kratkim so parlamentarci obravnavali uvedbo enotne embalaže cigaretnih škatlic. Poslanci so predlog, da se uvedba enotne embalaže zamakne za nekaj časa, zavrnili. Zakaj kot zapriseženi nekadilec, ki ga cigaretni dim zelo moti, pišem o tej zadevi? Če smo zagovorniki tržnega kapitalizma in svobodne izbire, potem je prav, da te vrednote zagovarjamo vedno in povsod.

 

Na kadilskem področju je najbolj opazno spremenil našo družbo kadilski zakon pred več kot desetimi leti, ki je prepovedal kajenje v lokalih in drugih zaprtih prostorih, tudi recimo na vlakih. Odlično. Danes slišim tudi strastne kadilce, da si ne predstavljajoveč, da v restavraciji med kosilom pri sosednji mizi nekdo kadi ali pa da večer preživijo v nočnem klubu, kjer se vali megla od cigaretnega dima. Naloga države ni, da določa barvo, vzorec, pisavo, skratka videz cigaretne škatlice.

Škatlice naj bodo zaradi mene zlate, srebrne, mavrične, kakršnekoli, velja svoboden trg in svobodna izbira. Naloga države je, da določi, kje in kdaj se sme in ne sme kaditi. Kot nekadilca me izjemno moti, da npr. na avtobusnem postajališču čakam avtobus, okoli mene pa vsi kadijo. Tudi še marsikje drugje na kakor odprtem prostoru je to izpostavljanje cigaretnemu dimu izjemno moteče, recimo v večstanovanjskih objektih, kjer ti bližnji sosed puha noč in dan in ne moreš normalno zračiti stanovanja. Ne nazadnje pa redni kadilci večinoma kadijo eno in isto znamko, ne gledajo na podobo škatlice, zato tudi po besedah rednih kadilcev enotna embalaža ne bo opazno zmanjšala števila kadilcev. Kaj torej želim povedati, če strnem? Nekega dne bo država določila, kakšne oblike, barve in velikosti so lahko avtomobili. To seveda ni naloga države, njena pristojnost je, da določi, po kateri cesti in kdaj se lahko vozijo avtomobili, katere pa so namenjene le pešcem in kolesarjem. In potem se bo spomnila spet nekaj novega in določevala, predpisovala ter omejevala trg in izbiro. Takšne države si pa ne želim.

Naloga države ni, da določa barvo, vzorec, pisavo, skratka videz cigaretne škatlice. /…/ Naloga države je, da določi, kje in kdaj se sme in ne sme kaditi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine