12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Magična gledalka: Golobičeve kisle kumarice

V oddaji o znanosti se je tik pred časom kislih kumaric oziroma poletnimi meseci, ko se ne dogaja nič pomembnega, pojavil kmetozof.

Zdaj, ko so se zvezde naplesale, iskalci ljubezni po slovenskih kmetijah (ne)srečno zaljubili, skriti talenti osvojili zvezdice »Master šefa«, barmani naučili točiti pijače, poklicani izpolnili najbolj skrite želje ljudem in obubožanim prenovili stanovanja ter hiše, odhajajo na dopust tudi voditelji oddaj z bolj ali manj resnimi vsebinami. Priznati moram, da jih vedno teže spremljam, saj se včasih sprašujem, ali v njih gledam zrele in odgovorne ljudi ali sem priča resničnostnemu šovu, gosti pa se borijo, kdo bo izpadel večji lažnivec in osvojil nagrado ostržek. Saj veste, nagrado tiste lesene lutke, ki se vedno, ko se znajde v težavah, skuša po najlažji poti rešiti iz njih, pa se zlaže in pri tem se ji poveča nos. Konkurenca za ostržka je zares huda.

Nedavna pogovorna oddaja na TV Slovenija o znanosti pa mi je dvignila tlak na zdravju škodljivo raven. Voditeljica si je namreč za omizje drznila pripeljati propadlega Zaresovega politika(nta) in kmetozofa Gregorja Golobiča, ki se je najprej opravičeval, da sam sicer ni znanstvenik in doktor, a se čuti poklicanega, da razpreda o tem. Če pustimo ob strani še dejstvo, da so o katastrofalnem stanju v znanstvenih sferah, klientelističnih povezavah in spornem pretakanju denarja razglabljali prav tisti, ki so za to stanje sokrivi, če ne že krivi, pa si voditeljica navzočih ni upala vprašati, kakšna znanost je to v Sloveniji, ko likvidirajo direktorja največje državne znanstvene institucije, drugi zaposleni pa se je za las izognil smrti. Mimogrede, govori se, da nekateri naši znanstveniki prejmejo za svoje projekte več denarja kot nobelovci. Si predstavljate to diskrepanco?

Govorili so tudi o centrih odličnosti, pa ne vem, ali smo slišali odgovor, koliko je takratni minister Gregor Golobič zapravil za to »odličnost«. Sicer pa je v Sloveniji, kjer so avtomehaniki tožilci, filozofi, andragogi in sociologi pa vodje forenzičnega laboratorija, mogoče pričakovati vse, kaos, ki nastaja, pa je posledica te negativne selekcije in je pravi humus za mafijske posle − tudi v znanstvenih sferah.

Gregorju Golobiču pa priporočam, naj raje prime »karjolo«, kot rečejo Primorci, in se posveti svoji kmetiji. Čas kislih kumaric je tu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine