12.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Mag. Andrej Aplenc: Fake news še enkrat

V Velenju je bilo obešenih ducat plakatov s pronacistično vsebino, ki so bili takoj odstranjeni. Na to se je odzvala novinarka nacionalne RTVS Špela Kožar, ki je na družabem omrežju te plakate povezala s predsednikom stranke SDS Janezom Janšo, kateremu namerava predsednik RS Borut Pahor podeliti mandat za sestavo vlade.

Diskreditacij in insinuacij, kaj je SDS in Janez Janša, pa tudi mi vsi, ki volimo to stranko, smo že vajeni. Ta velenjski primer je pa poseben, ker je novinarka RTVS Špela Kožar z neobjektivnim, neraziskanim in politično tendencioznim sporočilom kršila zakon o RTVS, ki takega poročanja nacionalne RTVS ne dovoljuje in ga tudi prepoveduje.

Povedati je treba, da se je odzval generalni direktor RTVS Igor Kadunc z naslednjo izjavo:

»Ob pojavu plakatov z nacistično simboliko v Velenju so se na družabnem omrežju pojavile objave posameznih zaposlenih na RTV Slovenija, v katerih plakate brez argumentov povezujejo s stranko SDS. Ob tem je hkrati izraženo tudi nespoštovanje do svojih kolegov v informativnem programu TV Slovenija. To je primer ravnanja, ki ni v čast novinarstvu in zaposlenim na RTV Slovenija.«

No, to je tudi v nasprotju z zakonom, ki ga morajo vsi zaposleni na RTVS spoštovati. Nato je novinarka RTVS Eugenija Carl na svojem profilu na Facebooku zapisala, da je odziv vodstva, to je generalnega direktorja Igorja Kadunca, »sramoten in nedojemljiv za nacionalno hišo«, poleg tega da mu je očitala servilnost do politike. Da bi bil direktor Igor Kadunc »servilen« do Janeza Janše, tisti, ki vsaj malo poznamo razmere na RTVS, nismo še nikdar slišali. Vsekakor pa ta incident, torej najprej novinarka Špela Kožar, potem direktor Igor Kadunc in za njim novinarka Eugenija Carl, kaže na razmere na RTVS, ki očividno so, da uporabim izraz Eugenije Carl, »nedojemljive«.

Sicer to ni prvi tovrstni incident, ko sem bil še član Programskega sveta, se spominjam, kako so nekateri – samo nekateri – novinarji in novinarke prikorakali na sejo sveta in razvili plakat »Smrt janšizmu«.

Dejstvo pa je, da na nobeni drugi nacionalni televiziji v Evropi kaj takega ni mogoče, če pa bi se zgodilo, bi bili novinarji, ki na tak način kršijo zakonska določila, odpuščeni. Še v ZDA – bo to šele razjezilo te naše novinarke – imamo primere, ko so zamenjani poročevalci ali poročevalke, če gredo čez vse mere, ki so pa tam popolnoma drugačne, saj so televizije privatne. V ZDA to naredijo vodstva televizij zato, ker so taki osebni politično ali drugače motivirani izpadi odbijajoči za gledalce. Pri nas pa, kot je videti, nekateri novinarji in novinarke smatrajo RTVS kot svoj privatni fevd, kjer lahko nebrzdano in neovirano propagirajo svoja politična prepričanja.

Da se vrnem k ZDA – če bi se tam na kateri koli televiziji, kot smo to videli v posnetkih z zasedanja Programskega sveta, pojavili novinarji in novinarke z napisi »smrt trumpizumu, ali smrt obamaizmu, ali smrt clintonizmu«, ki bile posledice, da uporabim izraz novinarke Carl, »nedojemljive«. Menim, da bi sledili sodne ovadbe sovraženega govora in verjetno finančni bankrot televizije, ki si je to dovolila.

Ko smo že pri sovražnem govoru, na RTVS se občasno pojavijo gostje v oddajah, ki so izrazito iz neomarksistične provience, da ne omenjam imen. Razlagajo, kaj je sovražni govor, in tako naprej, ko je pa bila pred leti tako imenovana »vstaja«, naperjena proti SDS in Janezu Janši, na kateri so letele granitne kocke v policiste, obsojen za to ni bil nihče, smo v Ljubljani lahko videli dva plakata, ki so jih nosili »vstajniki«. Na enem je pisalo »Vse v Hudo jamo«, na drugem pa »Vse na Goli otok«. Posnetki tega sprevoda s temi plakati so v arhivu RTVS, vendar nihče se ni oglasil, nobena TV vključno z RTVS ni tega komentirala. A to je sovražni govor, ki moralno, politično in zakonsko ni sprejemljiv in dovoljen.

Da se vrnem k Velenju – plakati so bili takoj raztrgani, ne ve se, kje so posnetki varnostnih kamer. Vendar plakati bi morali biti ohranjeni, preiskani za prstne odtise, njihov izvor tiskanja bi moral biti ugotovljen. Tega ni bilo. Zato menim, da so bili plakati podtaknjeni, zato ker je na volitvah v Velenju zmagala SDS.

Zadnje novice

Sorodne vsebine