11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

Krediti in iztegnjen sredinec za družine

»Omejitev pri kreditiranju prebivalstva bo imela po oceni Združenja bank Slovenije širše posledice, če država prebivalcem ne bo ponudila alternativnih virov financiranja. Zaradi ukrepa več kot 300.000 ljudi ne bo več dobilo posojil, negativen bo tudi vpliv na BDP, so ocenili in dodali, da se bo kreditiranje zmanjšalo do 70 milijonov evrov mesečno.« (STA, 28. oktobra 2019)

 

Drage Slovenke, dragi Slovenci, verjetno zdaj že veste, kakšne novosti prinaša letošnji prvi november na področju kreditiranja. Povedano na kratko: oblast je z administrativnimi ukrepi določila omejitve kreditiranja, ker bo odslej določena kvota, določena za oskrbovance v družini. Kar pomeni, da čim večjo družino imate, manj imate možnosti, da boste dobili kredit. Povedano drugače: družine pravzaprav sploh ne bodo imele možnosti dobiti kredit, denimo za avto ali za nakup stanovanja.

Ne bom našteval vseh mogočih podrobnostih, ki jih prinašajo novosti na področju kreditiranja. O tem je bilo v medijih že dovolj napisanega. Niti ne bom razpravljal o tveganjih, ki jih prinaša izposojanje denarja »na črno«, saj vam država dandanes ves čas lahko povsem legalno gleda »pod odejo«. In, resnici na ljubo, lepo sledimo Kitajcem, ki že uvajajo sistem kreditnih točk za državljane. Kar pomeni, da bolj ste ubogljivi, pridni in poslušni do oblasti, več imate kreditnih točk. In več ko imate kreditnih točk, več lahko potujete v tujino, dobite kredite in tudi kakšen privilegij. Za tiste »manj pridne« vsega tega ne bo. Orwellov »veliki brat« deluje brezhibno in vse bolj prihaja tudi v slovensko družbo.

Sedaj si pa predstavljajte, da ste oče štirih otrok in morda zaslužite le kakšen evro čez povprečno plačo, želite pa kupiti dovolj prostoren avtomobil, s katerim boste lahko ženo in vse otroke odpeljali na počitnice. In si boste verjetno mislili, češ s številom otrok nad povprečjem boste verjetno imeli kakšno prednost. Žal se zgodi ravno narobe: uslužbenka na banki vam prijazno razloži, da je država določila število evrov, ki morajo ostati na posameznega otroka, kar pomeni, da ste vsaj uradno kreditno nesposobni. Povedano drugače, kljub davčnim ugodnostim z nakupom avtomobila ne bo nič. In vas lepo napotijo na staro dobro socialistično varianto: najprej pet let varčujte, potem pa pride na vrsto avtomobil. In boste seveda z dolgim nosom odšli iz banke. Vsake banke. Ker vam bodo povsod povedali isto. In ker država to določa zato, ker dela v vaše dobro – ker vi sami ne veste. Razumete? Oblastniki razmišljajo namesto vas!

In če boste slučajno v takšni situaciji, se sedaj spomnite na dolgove, ki so jih odpisali družini Janković. Skupno jih je za okoli 45 milijonov evrov. In se še enkrat spomnite, kaj so vam povedali na banki.

Povedano drugače: oblast je družinam na ta način pokazala iztegnjen sredinec. Saj veste, kaj pomeni ta gesta.

Imate še kakšen razlog, da ne boste odšli na ulice in trge? Razen če mislite, da pač mora tako biti…

Zadnje novice

Sorodne vsebine