12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Komiku se o makroekonomiji niti ne sanja

V sprejemanju so proračunski dokumenti. Fiskalni svet svari, razmere se zaostrujejo, v vladajoči koaliciji pa še kar sanjajo. V obravnavi so proračunski dokumenti za leti 2020 in 2021, po katerih bo vlada imela na voljo največ denarja v samostojni državi. V letu 2020 kar 10.350 milijonov evrov. Trošili bodo kot za stavo.

 

V tem zanosu evforično sprejemajo nekatere zakone, s katerimi želijo predvsem še naprej deliti bombončke, resnejših ukrepov pa ni na vidiku. Fiskalni svet zato opozarja, da proračuna spremljajo precejšnja negativna tveganja. Sprejeti ali v pripravi pa so tudi ukrepi, ki bodo položaj javnih financ strukturno poslabšali. Opozarjajo na velike nedoslednosti, povezane z dodatnimi obremenitvami javnih blagajn, pa tudi na nadaljevanje vodenja fiskalne politike brez začrtanega celovitega nabora politik za ustrezno zagotavljanje dolgoročne vzdržnosti javnih financ, zlasti v povezavi s stroški staranja prebivalstva. Vse to bo vodilo v krčenje investicij države. V obdobju umirjanja gospodarske rasti je tako zasnovana restriktivna fiskalna politika neustrezna in bo poslabšala tudi dolgoročna gospodarska pričakovanja.

Kaj se dogaja? Čeprav imamo okoli 70 tisoč brezposelnih, se povečuje zaposlovanje tujcev. Plače so se letos povišale najbolj v javni upravi, kar je posledica dogovora med vlado in sindikati o dvigu plač in napredovanj. Plače so se sicer povišale tudi v zasebnem sektorju, vendar na račun zvišanja minimalne plače v začetku leta in tam, kjer je takšnih prejemnikov največ: v drugih poslovnih dejavnostih, gostinstvu in trgovini. Vrednost opravljenih gradbenih del se znižuje, najbolj intenzivno v graditvi nestanovanjskih stavb, kar je povezano s slabšimi pričakovanji poslovnega sektorja in njihovo investicijsko aktivnostjo. Realna rast uvoza je hitrejša od izvoza, poslabšujejo se pogoji menjave na mednarodnih trgih.

Nič obetavnega torej. Vendar pa komedijant in predsednik vlade Marjan Šarec zdaj tovrstnih opozoril ne razume.

Vendar pa komedijant in predsednik vlade Marjan Šarec tovrstnih opozoril ne razume.

Zadnje novice

Sorodne vsebine