2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Ko vam predsednik vlade laže

Čeprav nam še nekaj časa manjka do prvega aprila, smo v zadnjem času dobili kar nekaj lažnivcev – najprej so pri laži o avtorski komediji zalotili Borisa Kobala, nato je novinar RTVS pri laži zalotil Draga Kosa. No, pa tudi Marjan Šarec, sedaj premier, nekdaj pa Kobalov komedijantski sodelavec v oddaji TV Poper, je bil zaloten pri laži.

 

Morda bo kdo rekel, da je Šarčeva laž malenkostna, a vseeno – na razpravi o ustavni obtožbi je Šarec uporabil že velikokrat uporabljen arzenal propagande. Namesto da bi odgovarjal na konkretne obtožbe, se je raje lotil kar predsednika SDS Janeza Janše z že preverjeno diskvalifikacijo, češ ti si bil član ZKS, jaz pa sem rdečo zvezdo nosil le enkrat in sicer kot pionirček. Pa jo je res? Nek videoposnetek (dobite ga TUKAJ) je pokazal, da se je Šarec, ki se je že kot župan Kamnika zelo rad udeleževal borčevskih proslav, tu in tam pokazal tudi s čepico z rdečo zvezdo. No, morda pa je imel v mislih, da nosi rdečo zvezdo le pred »prvorazrednimi«, torej na borčevskih mitingih, mi pa smo ga spet napačno razumeli. Kot vedno.

Ta Šarčeva laž se seveda zdi malenkostna v primerjavi s tem, kar je obljubljal pred volitvami in nato poskrbel za nekaj populističnih ukrepov, zaradi katerih mu je javnomnenjska podpora poletela v nebo. V jutrišnji novi Demokraciji si boste tako lahko podrobneje prebrali o novih podražitvah in dvigu davkov – gre seveda za izenačitev učinka »bombončkov«, s katerimi je Šarec od izvolitve dalje podkupoval javno mnenje, in sicer »okoli riti v varžet«. Torej, od dviga plač v javnem sektorju ter dviga minimalne plače ne boste imeli nič, ker vam bo razlika v kratkem skopnela na drugačen način. Povedano drugače: predsednik vlade, ki je menda »enkraten« in sploh super, vas je grdo opetnajstil. Razen če ste seveda še naprej pripravljeni verjeti pravljici o cesarjevih novih oblačilih. In to je pravljica, ki se preko režimskih medijev nadaljuje vsak dan – Danica Purg v Večeru vam tako polaga na srce trditev, da ima Šarec izjemen talent za vodenje.

Kakorkoli že, dogajanje tik pred slovenskim kulturnim praznikom kaže, da se Prešernova vizija o spravi, izražena v Sonetnem vencu (»De bi nam sŕca vnel za čast dežele, med nami potolažil razprtije, in spet zedinil rod Slovenšne cele!«) še ne bo tako kmalu uresničila. Prihodnosti in enotnosti se pač ne da graditi na lažeh in prevarah. Pa četudi trenutne javnomnenjske raziskave kažejo na veliko popularnost novega Tita, pardon, Drnovška.

Zadnje novice

Sorodne vsebine