32.6 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Kemijski inštitut še vedno uganka

Kje je osumljeni Abdelrahim Hassanien, ki ga v preiskavi umora dr. Jamnika kriminalisti niso iskali?

 

Sodnik Zvjezdan Radonjić je umor dr. Janka Jamnika povezal s primerom Stephan, s tem pa odprl nova vprašanja, na katera bo morala v pisni sodbi odgovoriti sodnica, ki je dr. Michaela (Massuda) Stephana zaradi neuspelega napeljevanja k uboju (ne umoru!) dr. Janeza Plavca in nezakonite posesti orožja za osem let poslala za rešetke. Zanima nas, ali bomo v sodbi lahko prebrali, kakšno pogodbo je imel dr. Stephan s Kemijskim inštitutom, kdo ga je v resnici najel in za koga je delal. Kakšna je bila kadrovska slika v laboratoriju inštituta, kjer je dr. Stephan očitno mešal prepovedane substance? Kako sta se dr. Stephan in dr. Barbara Mohar na inštitutu sploh lahko zaposlila? Spomnimo, da je bil v tistem času direktor inštituta dr. Peter Venturini, nasledil ga je dr. Janko Jamnik, njegov takratni namestnik pa je bil dr. Janez Levec. Slednji je po likvidaciji dr. Jamnika postal v. d. direktorja. Nikogar danes ni več tam.

Da je dr. Stephan z dr. Moharjevo oškodoval inštitut, je v drugem pričanju na sodišču povedal tudi dr. Janez Plavec: »Sam sem ocenil, da sta naredila nekje za 400.000 evrov prometa, kar je takratni direktor Jamnik preveril preko francoskih organov in dejansko dobil podatek, da sta naredila za 390.000 evrov prometa, kar je zelo veliko. Vse to sta naredila na KI in bi morala del teh sredstev tudi nameniti za KI, česar pa nista naredila … Lani je imela Barbara za približno 50.000 evrov primanjkljaja na svojem oddelku, in ko sem na oglasni deski videl, da sta skupaj z Massudom dobila neko nagrado v višini 6.000.000 evrov, sem ji rekel, da bi lahko z delom nagrade tudi pokrila primanjkljaj svojega oddelka, česar pa Barbara ni hotela nikoli storiti.« Se bo v tem primeru zganilo državno pravobranilstvo in preganjalo odgovorne za kriminalno oškodovanje javnega raziskovalnega zavoda?

Prav tako je treba vprašati prisojno ministrstvo, kaj so mladi raziskovalci na inštitutu delali. Kako jih lahko v takem ozračju vzgajajo in za kaj jih dejansko uporabljajo? Zdaj gre za resnico ali pa bo inštitut ostal večna uganka.

Opomba: Komentar je bil prvotno objavljen v spletni Demokraciji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine