9.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Kakšni strokovnjaki (?) govorijo o nas v Bruslju?

Piše: Janez Juhant

Na posvetovanju v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, pravne države in temeljnih pravic (DRFMG), ki jo vodi poslanka Sophie in ‘t Veld v Bruslju je med drugimi strokovnjaki (?) in politiki govoril tudi profesor FDV za novinarstvo Marko Milosavljević in trdil: »Najprej bi odgovoril na vprašanje glede kadrovskih sprememb pri javnem medijskem servisu.

Teh prej nisem omenjal, ker se še niso zgodile. Mislim, generalni direktor, ki je bil, mislim, sprva povabljen k tej razpravi, je bil dejansko zamenjan, vendar novi generalni direktor nastopi mandat šele čez mesec ali mesec in pol. Zato je stari generalni direktor še na položaju in je težko definirati, kakšne bodo posledice zamenjave. Ampak ja, do zamenjave je prišlo, in to še pred koncem njegovega mandata, in zdi se da novi kandidat, novi generalni direktor, ne izpolnjuje nekaterih kriterijev oziroma pogojev za imenovanje za generalnega direktorja. Bomo videli, kaj se bo glede tega zgodilo.«

Milosavljević prekriva bistvo naše medijske krajne v tej in še drugih prilikah. Pošteno bi bilo, da bi tu najprej povedal, da smo generalnega direktorja odstavljali – sicer je za to zmanjkal le en glas – že davno predno je nastopila ta vlada, namreč leta 2018. Prav tako bi kot dežurni govorec RTV lahko rekel kaj o pluralizmu oziroma za kakšno enoumje gre, kar govorijo levičarji po Evropi. Namreč to enoumje je kvečjemu kar do 80% v prid tistim, ki zdaj govorijo, da mediji pri nas niso dovolj pluralni. Torej prosim, »stroka«, povejte resnico! Predvsem pa je gospod Milosavljević ‘pozabil’ povedati, da je bil zdaj razpis, ker je potekel mandat dosedanjemu generalnemu direktorju. Generalni direktor dejansko ni bi zamenjan, pač pa je v regularnem postopku bil izvoljen novi generalni direktor. Kako si drugače kot laž razlagati tako trditev strokovnjaka iz FDV, ki v celoti izpade kot popolnoma nekaj drugega, kar se je dejansko dogajalo. In poleg tega kaže še na neutemeljeno vsiljevanje svojega mnenja, kaj vse naj bi se zgodilo na RTV SLO. Od kod tudi Milosavljeviću podatek, da novi generalni direktor ne izpolnjuje pogojev, če je Svet RTV SLO lani skladno s postopki objavil uradni razpis ob koncu mandata sedanjemu generalnemu direktorju ter na svoji redni seji 25. januarju letos sprejel legitimen postopek izvolitve novega generalnega direktorja. Komisija je po pravnih mnenjih ugotovila, da kandidati izpolnjujejo pogoje, ter volila med kandidati. Sedanji direktor je izpadel v prvem krogu, v drugem pa je bil s skoraj dvotretjinsko večino izvoljen novi generalni direktor gospod Andrej Grah Whatmough.

Ne verjamem, da gospod profesor novinarstva tega ne bi vedel. Torej spet laž in zavajanje slovenske in evropske javnosti.

Kot svetnik RTV sprašujem profesorja ljubljanske univerze, kako spravlja te svoje izjave v sklad z etičnim kodeksom univerzitetnega profesorja? Kako odgovorne se mu zdijo zavajajoče izjave, ki dajejo lažno sliko slovenske medijske krajine udeležencem omenjene razprave ter slovenski in evropski javnosti, ki spremlja ta dogajanja. Pozivam tudi ustrezne organe v Sloveniji, pristojne za verodostojnost, da se na to ustrezno odzovejo.

Zasl. prof. dr. Janez Juhant je svetnik RTV SLO.

Zadnje novice

Sorodne vsebine