8.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Jože Biščak v uvodniku Demokracije: Grdi, umazani, zli

V Sloveniji se je utrdilo prepričanje, da ima država rešitve za vse težave. Za levičarske politike so predlogi iz koalicijske pogodbe Šarčeve vlade povsem sprejemljivi, saj lahko povečanje javne porabe in redistribucijo predstavijo kot “dobra dela”, volivci pa ne uvidijo, da bodo mešetarili z njihovim denarjem, v Demokraciji piše Jože Biščak.

Med “sodobna” stališča Levice glede “občutljivih političnih tem” spada tudi enakost med spoloma in odprava plačnih razlik med moškimi in ženskami. Resnica o delujočih ukrepih je diametralno nasprotna od njihovih stališč. Za zmanjševanje plačnih razlik med spoloma je najboljše zdravilo konservativno razpoloženje v neki državi.

Raziskava Evropske komisije kaže, da Slovenija spada med države, kjer so plačne razlike med spoloma najmanjše. Če bi uporabili levičarsko-feministično razmišljanje, bi lahko sklepali, da je Slovenija med najbolj liberalnimi državami v EU. A ni tako. Feministična logika temelji na napačni predpostavki, da so plačne razlike med spoloma povezane z odnosom družbe do žensk.

Niso! Švedska, Norveška, Danska in Nizozemska, ki imajo najmanjši delež ljudi, ki mislijo, da bi morale ženske skrbeti za družino in dom, imajo po raziskavi največje plačne razlike med spoloma. Povedano drugače. Čim bolj so ljudje v neki državi tradicionalni in konservativni, manjše so plačne razlike med moškimi in ženskami. In če bi bili levičarji zdravorazumski, bi morali v Sloveniji spodbujati konservativna stališča, da bi bile plačne razlike med spoloma še manjše.

Ampak če odštejete ušesom všečno retoriko, ste že srečali zdravorazumskega levičarskega aktivista z logičnimi stališči, se sprašuje komentator.

(Celoten komentar si preberite v reviji Demokracija.)

Zadnje novice

Sorodne vsebine