21.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Jože Biščak: Ekosocializem in globalno segrevanje ali kako bi morala apokalipsa že zdavnaj priti, a je ni še od nikoder

“Če ne ustavimo globalnega segrevanja, bomo zdrveli v pogubo.” “Globalno segrevanje dramatično spreminja oceane.” “Globalno segrevanje ogroža zdravje in produktivnost delavcev.” “Globalno segrevanje krivo za vse številnejše temperaturne rekorde.”

To je le nekaj kataklizmičnih naslovov slovenskih mainstream medijev v zadnjih letih. Vsi po vrsti so, sklicujoč se za znanstvenike Združenih narodov (ti so “svoje moči” zbrali v ICPP ali medvladni skupini ZN za podnebne spremembe), strašili ljudi, da se človeštvu neizbežno bliža katastrofa, za katero sta kriva homo sapiens in zlobna ideologija kapitalizma, ter da je edina rešitev, da se planet izogne propadu, uvedba nekakšnega globalnega centraliziranega in intervenističnega ekosocializma. No, levičarski strahovi se iz dneva v dan bolj kažejo kot neupravičeni. Pred nekaj dnevi je časopis Journal of Climate objavil dokument (TUKAJ), ki kaže, da so napovedi o uničujočem globalnem segrevanju oziroma o velikih podnebnih spremembah pretirane in da se bo Zemlja segrevala skoraj za polovico počasneje, kot so napovedovali predhodni modeli. To je le eden od več kot 500 lanskih in letošnjih dokumentov (zbrani so TUKAJ), ki razkrivajo največjo globalno prevaro sodobnega časa. In kar je najbolj zanimivo: isti znanstveniki, ki so še pred časom kar tekmovali med seboj, kdo bo dal bolj katastrofično napoved za tretji kamen od Sonca, zdaj popravljajo same sebe, napovedi podnebnih sprememb pa so vse manj in manj kataklizmične. A gremo lepo po vrsti.

Najprej si oglejmo priznane znanstvenike in “znanstvenike” v ICPP. Na prelomu tisočletja, ko so vsi častili klimatskega guruja Michaela Manna in njegovo napoved strahovite rasti temperatur na Zemlji (ker je graf spominjal na hokejsko palico, so njegove pristaše poimenovali za “hokejiste”; TUKAJ), je ICPP k sodelovanju povabil Paula Reitterja, vodilnega mednarodnega znanstvenika iz pariškega Inštituta Pasteur, ki je preučeval komarje, ki prenašajo malarijo. Izhodišče birokratov v ICPP je bilo, da se bodo komarji iz tropskega sveta zaradi globalnega segrevanja širili proti severu. In ogrožali zdravje prebivalcev na severni polobli. Reitter je podal svoje mnenje, a ko je videl poročilo ICPP, se je prijel za glavo. Uslužbenci Združenih narodov so zapisali, da komarji običajno ne preživijo v okolju, kjer povprečna zimska temperatura pade pod 16 do 18 stopinj. Svetovna avtoriteta za malarijo je protestirala zaradi ponarejanja, saj malarija ni izključno tropska bolezen, komarji preživijo pri mnogo nižjih temperaturah in na podlagi temperaturnih sprememb ni mogoče napovedati razširjenosti malarije. Navedel je izbruh malarije v Sovjetski zvezi leta 1920, ko so zaznali 13 milijonov primerov, 600.000 ljudi je umrlo. Malarija je takrat segala do arktičnega kroga, ki ga je dolgo preučeval.

Ker njegovega protesta niso upoštevali, je izstopil iz ICPP in zahteval, da izbrišejo njegovo ime pod tako nestrokovno poročilo. To so kasneje pod grožnjo s sodnimi postopki tudi storili, za televizijo pa je izjavil nekako takole: “ICPP trdi, da združuje med 1.500 in 2.500 vodilnih svetovnih znanstvenikov, kar pa preprosto ni res. Ko pogledaš njihove biografije, ugotoviš, da je nemalo število ljudi, ki z znanostjo nimajo nikakršne zveze.”
Podobnega mnenja je bil tudi že pokojni profesor Frederick Seitz, ugledni ameriški fizik, ki je vodil Nacionalno akademijo znanosti in Univerzo Rockefeller. V Wall Street Journalu je že pred dvema desetletjema zapisal, da uradniki ICPP pogosto cenzurirajo pripombe znanstvenikov, ki so med drugim ugotovili, da nobena od študij ni postregla z jasnim dokazom, da je za podnebne spremembe odgovoren človek oziroma da ni zanesljivih dokazov, da je dodatni CO2 rezultat človekovih aktivnosti, torej antropogen. A ICPP in nacionalne vlade so ostale neomajne. Celo več. Kolikor bolj katastrofično napoved je dal posamezen znanstvenik, toliko več denarja davkoplačevalcev je dobil za naslednjo študijo. Ali kot je v dokumentarnem filmu “The Great Global Warming Swindle” dejal profesor iz angleškega Sussexa: “Če bi želel preučevati življenje veveric v Sussexu, ne bi dobil denarja. Če bi pa napisal, da bom preučeval vpliv podnebnih sprememb na življenje veveric v Sussexu, bi ga dobil.”

In če se zdaj vrnemu k najnovejšemu članku v časopisu Journal of Climate, ki povzema ameriško klimatologinjo Judith Curry in britanskega matematika Nicholasa Lewisa. Znanstvenika ugotavljata, da dosedanje ocene globalnega segrevanja sploh niso v skladu s segrevanjem od leta 1850 naprej. Njuna študija dokazuje, da bo prihodnje segrevanje ozračja za 30 do 45 odstotkov manjše, kot so ga napovedovali dosedanji modeli. Študija tudi ocenjuje vpliv povečanega ogljikovega dioksida. Lewis pojasnjuje takole: “Rezultati najinega raziskovanja napeljujejo, da bo glede na emisije segrevanje bistveno manjše tudi od srednjega modela, ki ga uporablja ICPP. In malo verjetno je, da bi ga dejansko segrevanje preseglo.” Lewis še navaja, da bo segrevanje bistveno manjše, kljub velikemu vplivu El Niña v letih 2015 in 2016. In to danes pravita znanstvenika, ki sta še pred leti s svojimi “odkritji” spodbujala globalno histerijo o podnebnih spremembah.

Temperature v sodobnem času, gladine morij in ekstremni vremenski pojavi niso niti izjemni dogodki niti niso nenavadni. Bili so v preteklosti, so danes in bodo tudi v prihodnosti. Številne regije na zemeljski obli so danes mnogo hladnejše, kot so bile v zadnjih deset tisoč letih. Veliko bolj na podnebne spremembe vplivajo povsem naravni pojavi, kot je denimo povečana Sončeva aktivnost. Več je dokazov za to, kot pa za vpliv antropogenih dejavnikov. Sedanja norija za obnovljivimi viri energije, ki je preplavila svet, je pogosto draga, neučinkovita in celo škodljiva za okolje. Nihče ne zanika podnebnih sprememb, ampak te so bolj posledica naravnega ciklusa Zemlje in Sonca kot pa delovanja človeka, še manj pa kapitalizma, ki je človeštvu prinesel napredek in dokazano odpravlja revščino.
Kako deluje ekosocializem, ki mu pravijo tudi ekofašizem, je občutil zdravnik na obrobju Abuje v Nigeriji. Tam vodi manjšo ambulanto, ki jo je v okviru mednarodne pomoči financirala vlada. A ambulanta ima veliko pomanjkljivost – če ima hkrati prižgane luči in vključen manjši hladilnik, v katerem hrani zdravila in medicinske pripomočke, pride zaradi preobremenjenosti do izpada elektrike. Krivi so prav evropski ekofašisti, ki so pri vladah dosegli in mednarodno pomoč pogojevali s tem, da mora biti ambulanta energetsko samozadostna, se pravi, da se mora napajati s sončnimi celicami. Zdravniku so dali dve sončni celici, ki pa ne proizvajata dovolj energije. Kljub temu so ekološki talibani zadovoljni – Nigerija se aktivno vključuje v boj proti globalnemu segrevanju. In to država, ki ima 11. največje zaloge nafte na svetu. Ali kot pravi Scott Armstrong, profesor na Whartonovi poslovni šoli, ki je ugotovil, da so globalna odstopanja temperatur od leta 2007, ko je s katastrofo začel groziti Al Gore, tako majhne, da bi z lahkoto rekli, da ni sprememb. “Kadar zmanjka znanstvenih dokazov, je edini način, da ohranimo globalno segrevanje živo, postavitev take hipoteze, ki je v nobenem primeru ne moremo preveriti,” pravi Armstrong. Kot primer je navedel opazovanje zelo hladnega vremena na severni polobli. Rečeš, da je to posledica globalnega segrevanja drugje, dokazati pa nikakor ne moreš. Ampak ICPP, da bi opravičil svoj obstoj, vse take nore teorije takoj sprejme in jih financira.

Kako škodljiva je taka ekosocialistična propaganda, ki je tipičen primer lažnih novic, je pokazala raziskava Ameriškega biološkega laboratorija. Raziskovalci so o podnebnih spremembah vprašali 10.000 prebivalcev Evropske unije, rezultate pa so objavili v uglednem znanstvenem časopisu Frontiers in Marine Science (TUKAJ). Kar 26 odstotkov anketiranih verjame, da se je v arktičnem morju ves led že stopil, in kar 30 odstotkov jih je bilo prepričanih, da je globalno segrevanje oceane že otoplilo za dve stopinji Celzija. Tovrstne lažne novice, ki jim nasedajo ljudje, so namenjene k še večjemu nadzoru posameznika in k omejevanju njegove svobode. Če ste pozorno spremljali famozno podnebno konferenco v Parizu leta 2015, ste lahko opazili, da je bilo le malo besed namenjeno podnebju, večina pa regulacijam, omejitvam, strožji zakonodaji in povečanju sredstev za preučevanje globalnega segrevanja. In to kljub temu, da ekosocialistom globalno segrevanje ne gre po načrtih. Vremenska apokalipsa nikakor noče priti.

Jože Biščak

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine