14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Dr. Milan Zver: Evropske institucije na primeru Madžarske ves čas uporabljajo dvojna merila

Evropski parlament je danes razpravljal o primeru Madžarske v skladu s členom 7(1) Pogodbe o delovanju EU, torej o stanju vladavine prava.

Dr. Milan Zver, ki je sodeloval v razpravi, je izpostavil, da lahko vsi, ki so že več let poslanci Evropskega parlamenta, pa tudi celotna javnost, sledijo večletnemu pogromu evropskih institucij nad madžarsko vlado, ki jo vodi Viktor Orban.

»Madžarski premier je v tem hramu demokracije vselej neposredno odgovarjal in zavračal obtožbe. Na Madžarskem ni tveganja za hujše kršitve evropskih vrednot, zato predložene resolucije, ki je polna arbitrarnih ocen, ne podpiram,« je zatrdil dr. Zver in izpostavil, da tudi dejstva povsem demantirajo pripravljeno resolucijo o Madžarski. »CEU še vedno deluje, a brez privilegijev. Medijski prostor je bolj pluralen kot v drugih državah članicah, po Justice scoreboardu pa se Madžarsko uvršča v zgornjo polovico v Uniji,« je podčrtal evropski poslanec. Dr. Zver je obenem izrazil ogorčenje nad tem, da v EU obstajajo države, v katerih ubijajo novinarje, kjer koruptivno črpajo evropska sredstva, kjer perejo denar za teroriste in kjer nezakonito zaprejo vodje politične opozicije, »pa se osrednje evropske institucije ne zganejo.« »To so dvojna merila, ki ne prispevajo k trdnosti Unije,« je še prepričan dr. Zver.

VIDEO si oglejte TUKAJ.

Zadnje novice

Sorodne vsebine