10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Da, vrag je dokončno vzel šalo!

To, kar si je včeraj v svojem nastopu privoščil premier Marjan Šarec (TUKAJ) ob prevzemu policijskih vozil, zagotovo ni več neka pocestna Serpentinškova šala. Je pa svojevrstna parodija na vsesplošno novokomunistično norijo. Šarec je v Tacnu, v neposredni bližini nekdanjega Kardeljevega in Mačkovega »gnezda«, vso slovensko javnost prepričeval, kako so lahko njemu, predsedniku vlade, hvaležni, da država skrbi za njihovo varnost in je, pomislite, policistom priskrbela nova vozila, s katerimi bodo lahko bolj učinkovito varovala mejo. Kar zveni podobno cinično kot prepričevanje neuke raje, da bi brez Tita še danes živeli v kameni dobi, tako pa je Jugoslavija imela celo svoj vesoljski program. Pretresljivo, kenede?

 

Skratka in zdolga, premier je včeraj v svojem metafizičnem zanosu skakal iz enega protislovja v drugega. Najprej je napadel vsako državljansko iniciativo, češ ne more se z varovanjem meje ukvarjati vsak, ki ima pet minut časa. Češ, za to imamo policijo. Ja, ko je naš premier igral stransko vlogo v filmu »Varuh meje« (2002, glej TUKAJ), kjer je glavno vlogo igral Jonas Žnidaršič kot prototip nekega lokalnega politika, ki naj bi varoval tradicionalne vrednote in bil pripravljen za to celo moriti, mu je pripadla kvečjemu vloga varuha piva in stavka »Jaz sem Gargamel« (39:39), s čimer se je nekoliko poistovetil z zlobnim likom iz risanke Smrkci, čigar ime najbolj zagreti levičarji pripisujejo kar Janezu Janši. No, v nadaljevanju svojega »policijskega« govora pa Šarec v Serpentinškovi maniri zarohni, češ ko bo kakšen tovornjak zapeljal med ljudi, bo prepozno za spraševanje, kdo bo kriv. Ergo: premier je med vrsticami priznal, da migracije prinašajo tveganje za teroristična dejanja (in videli bomo, če ga bo Mirovni inštitut kaj prijel za jezik, češ kako drzne begunce povezovati s terorizmom), a potem spet naredil vtis, da Slovenijo še najbolj ogrožajo dedci srednjih let s pivskimi trebuhi v maskirnih uniformah in s plastičnim orožjem. Burleska, da te kap!

Če je Šarec s svojim nastopom pred policisti kaj pokazal, je to na prvem mestu demagogija. Medtem ko je južna meja že od vsega začetka prepustna in (kljub ograji) preluknjana kot kakšen bohinjski sir, so predstavniki prejšnje in sedanje vlade Slovence ves čas prepričevali, češ vse je pod kontrolo. Tudi tiste, ki so jim migranti tacali po domačem dvorišču, jim vlamljali in kradli avtomobile. Obnova voznega parka policije je tako ali tako že stalna naloga vsake oblasti, tako da to ne more biti neko Šarčevo »darilo« policistom (in posredno ostalim državljanom) za Miklavža. No, morda pa je razdelitev novih avtomobilov policijskim enotam nagrada za to, ker je policija v soboto že »razorožila« eno od paravojaških čet, še preden je bil zakonski predlog, ki naj bi zaostril kazni za »lažne vojake«, sploh vložen v parlamentarno proceduro. Čeprav ni jasno, za koga bo prepoved veljala – ali tudi za vse tiste sodobne partizane, ki celo s pravim orožjem paradirajo po borčevskih mitingih resnice in žugajo drugače mislečim Slovencem, češ boste že videli, kaj je to NOB?

Je pa po svoje tragikomično, da se ob vseh pripetljajih s Kemijskim inštitutom, Balkanskim bojevnikom in umorom dr. Janka Jamnika vlada raje ukvarja s plastičnim orožjem, medtem ko bo pritožbo tožilke na oprostilno sodbo v zadevi dr. Milka Noviča obravnaval isti senat, ki je »nepristransko« odločal že po prvi sodbi. In ko smo že pri sodiščih: v novi številki Demokracije si lahko preberete, kako je sprega krivosodja in psihiatrije uničila življenje mlademu človeku, ki je že sklenil pogodbo o nakupu stanovanja, nato pa so vmes posegli »strokovnjaki«, ki so sklenjen posel razglasili za ničen, njega samega pa tako rekoč naredili za prevaranta, ki je naplahtal kobajagi dementno gospo. Ampak ne, za našo vlado in policijo so glavni problem plastične puške in pištole za vodo. Domnevam, da je Šarec takšno idejo dobil kar od radijske postaje, ki obeležuje danes 25-letnico oddajanja – v zadnjem času je bilo na njeno pobudo sprožena hišna preiskava njenega nekdanjega sodelavca, češ da je grozil z orožjem, plastično igračko pa so policisti zasegli. Ob takšnih burleskah se lahko razni kokain-podjetniki na ves glas krohotajo.

A nekaj je jasno: z akcijami proti vardam in vaškim stražarjem je vrag vzel šalo – na to namiguje tudi avtor zapisa na blogu Pandemonion, ki oriše vso ozadje tovrstnih politikantskih avantur (članek si lahko preberete TUKAJ). In ne pozabimo, da so bili tudi partizani ves čas druge svetovne vojne navadna paravojaška združba in nikakor ne redna vojska in policija. Povedano drugače: slovenska oblast preprečuje politiko v njenem izvirnem pomenu. Sporoča nam, da oni (komunisti) razmišljajo in delajo v našem imenu, mi jih moramo samo ubogati. Ste pripravljeni sprejeti takšno logiko? Jaz ne.

Zadnje novice

Sorodne vsebine