17 C
Ljubljana
torek, 18 maja, 2021

Avtomobili – oklepniki in varnost Slovencev

22.8.2019 sem v oddaji na POP TV z imenom 24 ur prisluhnil izjavi predsednika vlade M. Šarca v zvezi z nabavo dragih oklepnih ali blindiranih cestnih vozil za potrebe varnega prevoza tujih državnikov in drugih visokih politikov med obiski v Sloveniji. Predsednik vlade je zagotovil, da se s temi vozili ne bodo prevažali niti on, niti njegovi ministri. Ob takšnih izpovedih smo lahko vsaj malce skeptični, saj se še vedno spominjamo zgodb okrog vladinega aviona Falcon, pa cestnega veseljačenja gospodov Židana in Bandellija na njunih »nujnih« vožnjah.

 

Ne vem pa na primer kako se meri varnostna pomembnost visokih tujih politikov. Tako mi pride na misel primer letošnjega obiska podpredsednika Evropske komisije F. Timmermansa. Menda so ga ob obisku Slovenije že peljali s takšnim oklepnim vozilom, ki je verjetno primeren njegovi politični teži. Ampak to je bilo le v prvi fazi obiska. V drugi fazi obiska pa sta se z evropsko poslanko Fajonovo s kolesom podila po ljubljanskih ulicah in tako poskušala nabirati politične točke pred evropskimi volitvami. F. Timmermans je bil na kolesu brez čelade, po moje, varnostno precej izpostavljen.

Sicer me nabave omenjenih oklepnih vozil niti ne zanimajo preveč, kakor tudi ne varnost visokih tujih političnih veljakov med njihovimi ne preveč pogostimi obiski v Sloveniji. Menim pa, da so tovrstne nabave vendarle nek indic poslabšanja varnostnih razmer v Sloveniji, kar je gotovo povezano z prehajanjem migrantov skozi luknjičavo slovensko južno mejo.

Zato pa me zelo zanima varnost naših sodržavljanov in v tem trenutku predvsem tistih v južnih predelih Slovenije ob meji s Hrvaško in vprašanje kaj so vladajoči za varnost teh sodržavljanov postorili? Vemo, da so si odgovorni vladajoči dolgo zatiskali oči pred omenjenim problemom in so šele v zadnjem času nekoliko pokrpali južno mejo, kar pa še zdaleč ni dovolj.

Seveda pa je treba problem varnosti državljanov razumeti še nekoliko širše. Tako je danes nadvse aktualen problem varnosti državljanov in domačih živali na izpostavljenih kmetijah, kjer jih ogrožajo vedno bolj »domače« zveri, kot sta medved in volk. In tudi v tem primeru so pristojni omahovali z ustreznimi ukrepi in zmotno dokazovali, da je problem pogoste prisotnosti zveri v naseljih predvsem in samo stvar stroke.

Akutno varnostno vprašanje je seveda tudi divjanje cestnih morilcev na naših cestah in pravi odgovor na cestni genocid prav gotovo niso silhuete policajev in plakati s tisočkrat prežvečenimi besedili ob cestah. In če že govorimo o varnosti, se pojavlja tudi vprašanje kako bomo zavarovali državljane in v tem primeru meščane glavnega mesta pred ukrepi avtokratskega in s koruptivnimi tveganji obremenjenega župana, ki s posegom v pomembno vodovarstveno področje mesta, brez da bi se menil za opozorila stroke, dolgoročno ogroža kvaliteto za življenje ljudi nujno potrebne zdrave pitne vode.

Prvovrstno varnostno vprašanje je seveda zdravje državljanov nasploh, vprašanje na katerega vladajoči sploh nimajo, sicer davno obljubljenega odgovora in enako velja za varovanje položaja starostnikov.

Ne nazadnje pa se mi zastavlja tudi vprašanje kdo nas bo obvaroval pred takšnimi nepremišljenimi izjavami predsednika vlade kot je tista o nujnosti izgradnje drugega bloka JE Krško, da o njegovem odgovoru na proteste Avstrijcev sploh ne govorim.

Vse našteto govori za to, da je v delovanju pisane leve koalicije moč zaznati znamenja napredujoče erozije. Izredno slabo znamenje je tudi to, da nam prav naslednica stranke, ki je vselej prisegala na internacionalnost in multikulturnost, pripravlja očitno nova izhodišča za šolski predmet državljanska in domovinska vzgoja.

Dr. Iztok Durjava

Zadnje novice

Sorodne vsebine