17.5 C
Ljubljana
sreda, 23 oktobra, 2024

»Prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, prihaja na svet«

Piše: L. K. F.

Minuli konec tedna so marsikje v Sloveniji zagorele praznične lučke. V nedeljo smo prižgali prvo adventno svečko, v torek zvečer je nosil sv. Miklavž. Trgovine so polne najrazličnejših artiklov, sejemske stojnice so bogato obložene, začenjajo se praznovanja na prostem, agencije vabijo na potovanja, izlete, silvestrovanja.

Adventni čas nas opominja, da prihaja božič in z njim novo upanje. Adventni čas je predvsem duhovna priprava na Jezusovo rojstvo, njegov prihod. Pomenljiva je Božja beseda iz Svetega pisma »Prava luč, ki razsvetljuje vsakega človeka, prihaja na svet« (Jn 1,1−18). Na spletni strani pristanduha.si si lahko več preberemo o njej. A njena osrednja misel je zagotovo spoznanje, da kdor verjame v Boga, bo deležen njegove milosti … Tako bi lahko strnili: Pred nami je božično praznovanje, trenutek, ko v nas, v temi našega življenja zasveti luč Boga, ki hoče vstopiti v našo človeško stanje, kakršnokoli že je. Pustimo mu dovolj prostora. Ne pozabimo, da zmore priti le tja, kjer je dovolj časa za naše najdražje in tiste, ki nimajo nikogar.

»Prižgimo luč v očeh in se objemimo, pobožajmo drug drugega z lepo besedo; ustavimo se za hip ter si zaželimo sreče, zdravja in miru. Naj nam prazniki napolnijo dušo in nas zbližajo v hrepenenju, kako biti boljši človek,« pa o božično-novoletnem prazničnem času zapiše Miomira Šegina v članku o iskanju pogrešanih ljudi, o iskanju pobeglih živali, ki jih s petardami prestrašimo.

Adventni čas je predvsem čas duhovne priprave na Jezusov prihod. (foto: Freepik)

Jaslice krepijo božičnega duha

Poleg številnih božičnih sejmov, o mnogih smo v naši reviji že pisali, članke pa objavili še na spletni strani demokracija.si pod rubriko Naši kraji, bodo naše cerkve, vasi in mesta krasile jaslice. Jaslice spadajo med bolj priljubljene simbole božiča v Sloveniji. Stojijo pod smrečicami v cerkvah in v velikem delu slovenskih domov. Figurice so v večini iz gipsa, lesa, keramike, plastične, za podlago služi mah iz bližnjega gozda. Jaslice nam dajejo pogled na Jezusa: človeško si ga tako laže predstavljamo in ljubimo. Četrti evangelij nam daje kozmično perspektivo: Jezus je moč in inteligenca, s katero nas Bog vodi skozi življenje. Jezus je Logos, beseda, vir življenja, luč ljudem, ki je obstajala že pred časom in prostorom, pišejo na spletni strani pristanduha.si.

Postavljanje jaslic že 800 let

V letu 2023 mineva 800 let (1223−2023), odkar je sveti Frančišek Asiški pripravil posebno praznovanje Jezusovega rojstva v votlini Greccio, južno od Assisija. Prav to njegovo dejanje je pripomoglo k tradiciji širjenja jaslic iz Italije po vsem svetu. Jaslice nam omogočijo, da vidimo, da se dotaknemo tega edinstvenega in izrednega dogodka, ki je spremenil tok zgodovine in iz katerega je razvrščeno tudi štetje let pred Kristusovim rojstvom in po njem. Skozi zgodovino so se številni avtorji na različne načine dotaknili tega edinstvenega trenutka, nastale so umetnine, ki nas navdušujejo in hkrati presenečajo. Kako vznemirljivo je poznati, primerjati čudovita dela, v katera so avtorji vložili toliko ljubezni.

Po Sloveniji marsikje lahko doživimo žive jaslice. (foto: arhiv Studia Zibka)

Jaslice pa že dolgo niso postavljene le v domovih. Vsako leto se vrstijo tudi v mestih, po vaseh, parkih, gajih …, med njimi tudi uprizoritve živih jaslic. Na spletni strani slovenia.info lahko spoznate nekaj najbolj posebnih jaslic v Sloveniji. Zelo znane so žive jaslice v Postojnski jami, žive jaslice pripravljajo tudi na Rečici ob Savinji, ki jih lahko spremljamo 26. decembra ob 17. uri in ob 18.30. V soju zvezd in bakel se zvrstijo prizori največkrat uprizorjene zgodbe svete božične noči. »Igralce« spremlja pevski zbor, skupno pa v postavitvi živih jaslic sodeluje kar precej domačinov. Znane so še Tržiške žive jaslice, ki jih doživimo v pristnem vaškem okolju pod vaško lipo v Žiganji vasi, ki jo vsako leto pripravijo domačini. Poleg predstave se lahko sprehodite skozi vaški sejem in si ogledate razstavljene stare jaslice iz šuštarskih domačij. Letos, ko je ujma prizadela mnoge slovenske kraje, pa je še posebno pomembno, da jih podpremo s svojim obiskom, morda donacijo. Tako Mozirski gaj, ki so ga po poplavah pomagali obnoviti številni prostovoljci, med njimi poslanci in člani SDS. V Mozirskem gaju so že odprli Božično bajko Slovenije, ko Mozirski gaj v decembru objame milijon raznobarvnih lučk, ki ustvarjajo nepozabno doživetje. Najlepše cvetlične gredice in etnološki objekti so v zimskem času oblikovani v privlačne figure, pravljično dogajanje pa poživijo tudi obisk Miklavža, Božička in drugih pravljičnih bitij.

V rojstnem kraju Maksima Gasparija, Selščku pri Cerknici, bodo letos že petič razstavili Gasparijeve narodne jaslice v naravni velikosti.

3,2,1 … Srečno novo leto!

Že veste, kje boste izrekli te besede? Izberite katerega od številnih silvestrovanj v Sloveniji! Skoraj v vsakem mestu pripravljajo prireditve s bogatim glasbenim in drugim silvestrskim programom na prostem, ki zagotavljajo prijeten skok v novo leto, pišejo na največjem turističnem slovenskem portalu. Če pa ste bolj zmrznjene sorte in najdaljšo noč preživite na toplem, imate v Sloveniji prav tako veliko zanimivih možnosti za praznovanje. Lahko se razvajate v termah ali si privoščite silvestrsko večerjo v najelitnejših slovenskih hotelih. Lahko pa se umaknete mestnemu vrvežu in preživite zadnje ure starega leta v prijetnem zavetju planinskih koč.

»Prižgimo luč v očeh in se objemimo, pobožajmo drug drugega z lepo besedo; ustavimo se za hip ter si zaželimo sreče, zdravja in miru. Naj nam prazniki napolnijo dušo in nas zbližajo v hrepenenju, kako biti boljši človek.«

V novo leto lahko v družbi najbližjih in prijateljev vstopimo na številnih silvestrovanjih na prostem. (foto: STA / Nebojša Tejić)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine