9.5 C
Ljubljana
petek, 3 maja, 2024

(PISMO BRALCA) Volilni molk na televiziji Slovenija

Piše: Bruno Lokar

Na teletekstu Televizije Slovenija sem v nedeljo, 11. julija, okrog 12.30 na strani 111 naletel na članek o volilnem molku. V tretjem odstavku je bilo izrecno napisano, koliko volivcev mora glasovati proti noveli zakona o vodah, zato da bo zavrnjena – povedano drugače, koliko volivcev mora zavrniti sporni zakon, zato da bodo predlagatelji referenduma uspešni. To je (po mojem razumevanju napisanega besedila) bila kršitev volilnega molka. In Televizija Slovenija bi za ta prekršek morala biti kaznovana!!!

Kršitev volilnega molka se je zgodila tudi v Prvem dnevniku ob 13. uri in v popoldanskih Poročilih. Obakrat je bilo poudarjeno, koliko volivcev se mora referenduma udeležiti in koliko jih mora glasovati PROTI, zato da bo referendum uspešen, uspešen seveda po želji in namenu predlagateljev.

Morda bo kdo pripomnil oziroma ugovarjal, da je bilo to le poročanje o dogajanju. Ne, to ni bilo le objektivno poročanje o dogajanju; bilo je načrtno in prefinjeno vplivanje na volivce, kako naj glasujejo. Upam in želim, da se bo našel pošten in resnicoljuben strokovnjak za komuniciranje, ki bo mojo trditev strokovno pojasnil, tako da bi jo razumeli tudi na policijskem inšpektoratu, kjer odločajo o tem, katere prijavljene kršitve volilnega molka so dolžni prijaviti v nadaljnje procesuiranje. V Dnevniku ob 19. uri je namreč govorec Ministrstva za notranje zadeve navedel samó eno (1) kršitev volilnega molka na »neki« televiziji, katera je bila ponovila predreferendumsko oddajo, objavljeno že prejšnjo sredo. Vem namreč, da je bila kršitev volilnega molka na teletekstu TVS prijavljena na telefon 080 2113 že zgodaj popoldne.

Tisti, ki so vznemirjeni zaradi še neimenovanih evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije, poudarjajo, da bi naša vlada morala igrati »poštarja«. Podobno menim, da bi inšpektorat smel biti pristojen le za sprejemanje obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka; o tem, kaj je kršitev, pa bi morala odločati le tožilstvo in sodišče.

Eklatantno je torej dvoje: 1. Televizija Slovenija je kršila volilni molk. In 2.: inšpekcijski nadzor na Ministrstvu za notranje zadeve ima dvojna merila (beri: Česar Nova24TV ne sme, je Televiziji Slovenija izrecno dovoljeno!).  Ob ti dejstvi se Tanja Fajon seveda ne bo obregnila, ko bo spet blatila našo državo v evropskem parlamentu.

Bruno Lokar, Nova Gorica

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine