16.4 C
Ljubljana
torek, 30 aprila, 2024

Metod Berlec: Boj za evropske glasove in evropsko ter slovensko dušo

Državna volilna komisija je konec aprila potrdila vseh 14 vloženih kandidatnih list za volitve osmih poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament.

Z žrebom je določila vrstni red list, kot bo 26. maja napisan na glasovnici: 1. Stranka modernega centra (SMC), 2. Gibanje Zedinjena Slovenija (ZSi), 3. Zeleni Slovenije (Zeleni), 4. Dobra država (DD), 5. Slovenska nacionalna stranka (SNS), 6. Lista Povežimo se, 7. Lista Marjana Šarca (LMŠ), 8. Nova Slovenija – Krščanski demokrati (NSi), 9. Slovenska demokratska stranka (SDS) in Slovenska ljudska stranka (SLS), 10. Domovinska liga (DOM), 11. Socialni demokrati (SD), 12. Levica, 13. Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) in 14. Stranka Alenke Bratušek (SAB).

Od vseh teh list pa jih ima samo nekaj realne možnosti, da dobijo poslance oziroma poslanke v evropskem parlamentu. Večina od njih še resnega evropskega predvolilnega programa ni predstavila, zato je pred volivci pomembna odločitev, za koga naj glasujejo, da ne bo šel njihov glas v prazno. Med vsemi s svojim resnim, povezovalnim in tehtno napisanim programom ter izkušnjami izstopa skupna lista SDS-SLS (in NLS), katere nosilec je dosedanji vodja slovenske delegacije v evropskem parlamentu dr. Milan Zver.

Manifest SDS za Evropske volitve 2019 – Evropa ZATE odgovarja na ključna vprašanja, ki v tem trenutku skrbijo slovenske volivce, saj se zavzema za Slovenijo v Evropi, ki ohranja naš način življenja; Slovenijo v Evropi, ki varuje svoje državljane; Slovenijo v Evropi, ki skrbi za enakomeren razvoj; Slovenijo v Evropi z dinamičnim gospodarstvom; Slovenijo v Evropi, ki skrbi za okolje in kmetijstvo; Slovenijo v Evropi s priložnostmi za mlade ter Slovenijo v Evropi brez korupcije.

Na drugi strani pa imamo politične kreature, kot je recimo nosilka evropske liste Levice Violeta Tomić, ki se je nedavno smešila v intervjuju za Euronews, ali pa nosilko liste SD Tanjo Fajon, ki se je kot evropska poslanka na veliko zavzemala za pravice migrantov, na evropske državljane pa je pozabila. Da o nosilki liste LMŠ Ireni Jovevi in drugih sploh ne govorimo …

Slovenci smo, kot je dejal na nedavni javni tribuni Zbora za republiko, predsednik SDS Janez Janša, vstopili v EU, ki ni samo tehnična skupnost, razširjen trg, ampak skupnost, ki je politična povezava in temelji na političnih vrednotah. Toda zdi se, da se je do danes marsikaj porazgubilo. Vsaka skupnost, ki izgubi temeljne vrednote, je v krizi. To velja tudi za Evropsko unijo…

V krizi je tudi Slovenija, kjer vladajoča tranzicijska levica vse bolj prisega na vrednote t. i. NOB in ne na vrednote slovenske osamosvojitve, na katerih je naša država nastala. Nedeljske evropske volitve bodo tako boj za evropsko in slovensko dušo, kar nedvomno (s svojimi pomladno-osamosvojitvenimi ter evropskimi vrednotami) najbolje predstavlja prav skupna lista SDS-SLS.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine