17.9 C
Ljubljana
petek, 25 junija, 2021

Zunanji ministri EU potrdili evropsko razsežnost Zahodnega Balkana

Piše: C. R.

Zunanji ministri Evropske unije so na današnjem zasedanju v Bruslju ponovno potrdili evropsko perspektivo celotne regije Zahodnega Balkana, je po zasedanju povedal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Tudi slovenski zunanji minister Anže Logar je poudaril pomen nadaljnjega angažmaja unije na Zahodnem Balkanu.

“Regija ima posebno vlogo za Evropo in v Evropi,” je povedal Borrell. “Strinjali smo se, da ima Zahodni Balkan kot regija ključno geostrateško vlogo za EU,” je poudaril na novinarski konferenci po zasedanju.

Ministri so po njegovih besedah danes poslali jasno sporočilo. Ponovno so potrdili evropsko perspektivo za celotno regijo, je dejal.

Anže Logar je na zasedanju v imenu Slovenije in Avstrije izpostavil pomen nadaljnjega aktivnega angažmaja unije na Zahodnem Balkanu in njene širitve za varnost in stabilnost, so sporočili z MZZ. Izrazil je obžalovanje zaradi zastoja v širitvenem procesu in pri potrditvi pogajalskih okvirjev za Severno Makedonijo in Albanijo.

Zavzel se je za premostitev razvojnega razkoraka med Evropsko unijo in regijo, ki ga je pandemija covida-19 dodatno poglobila. Minister Logar je izpostavil tudi pomen transatlantskega sodelovanja pri reševanju ključnih vprašanj.

Transatlantsko sodelovanje je bilo tudi ena od tem zasedanja ministrov. Namen je bil opraviti pregled dosedanjega razvoja odnosov in začrtati nadaljnje sodelovanje z novo ameriško administracijo, so navedli na ministrstvu.

Prek video povezave so govorili s posebnim odposlancem predsednika ZDA za podnebje Johnom Kerryjem. Logar je v tem pogovoru izpostavil pomen transatlantskega sodelovanja v boju proti podnebnim spremembam ter vlogo unije v pogajanjih s tretjimi državami pred in med podnebno konferenco Združenih narodov COP26, načrtovano v začetku novembra v Glasgowu.

Minister je kolege seznanil tudi z nedavnim obiskom vodje beloruske opozicije Svetlane Tihanovske v Ljubljani, so zapisali na MZZ.

Visoki zunanjepolitični predstavnik unije Borrell je po zasedanju povedal, da EU pripravlja četrti sveženj sankcij proti predstavnikom beloruskih oblasti zaradi zatrtja opozicije. “Režim nadaljuje represijo in zastraševanje svojih državljanov,” je povedal. Izrazil je upanje, da bo nov sveženj sankcij sprejet v prihodnjih tednih, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

EU je doslej uvedla sankcije proti beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku in še 87 uradnikom in podjetnikom, povezanim z njegovim režimom, poroča STA.

Zadnje novice

Sorodne vsebine