30.2 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Ženske v EU zaradi plačne neenakosti od danes delajo zastonj

Ženske v Evropski uniji zaradi plačne neenakosti med spoloma od danes simbolično prenehajo prejemati plačilo za svoje delo v primerjavi z moškimi. Z dnevom plačne neenakosti želijo v uniji opozoriti na to, da ženske za enako delo še vedno zaslužijo manj kot moški. Ta razlika v povprečju znaša 16,2 odstotka.

“Ženske in moški so enakopravni. To je ena od temeljnih vrednot EU,” so v skupni izjavi pred dnevom plačne neenakosti poudarili prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans ter evropski komisarki za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile ter pravosodje, Marianne Thyssen in Vera Jourova.

“Vendar ženske v primerjavi z moškimi še vedno dva meseca na leto delajo brezplačno. Tako stanje ni več sprejemljivo,” so opozorili.

Evropske poslance in države članice so pozvali, naj potrdijo predloge, ki jih je predlagala Evropska komisija glede problema plačne vrzeli med moškimi in ženskami, na primer z izboljšanjem pravic zaposlenih staršev.

Pri komisiji so ob tem navedli, da tretjina Evropejk in Evropejcev v zadnjem letu ni mogla izkoristiti družinskega dopusta in samo štirje od desetih moških so koristili ali nameravajo koristiti starševski dopust.

Med posameznimi državami EU obstajajo velike razlike glede plačne neenakosti med spoloma. V Belgiji, Italiji, Luksemburgu, Poljski, Romuniji in Sloveniji je ta razkorak manjši od osmih odstotkov, medtem ko je v Avstriji, na Češkem, v Nemčiji, Estoniji in Veliki Britaniji več kot 20 odstotkov.

K razliki v plačilu med spoloma prispeva kombinacija različnih dejavnikov: ženske pogosteje delajo s krajšim delovnim časom, v podjetjih ne napredujejo, delajo v slabše plačanih sektorjih ali pa morajo pogosto prevzeti primarno skrb za družino.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine