15.7 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Za obisk Plitviških jezer od aprila dražje vstopnice

V hrvaškem nacionalnem parku Plitviška jezera bodo v poletni sezoni dražje vstopnice. Od 8. aprila do konca junija ter septembra in oktobra bodo morali odrasli za obisk odšteti 150 kun (21 evrov), kar je približno pet evrov več kot doslej. Julija in avgusta bodo vstopnice stale 250 kun (34 evrov), kar je skoraj deset evrov več kot lani.

 

Vstopnice za dva osrednja poletna meseca bodo najdražje doslej, a so kot novost uvedli za 100 kun (14 evrov) cenejše vstopnice po 16. uri. S tem nameravajo razbremeniti park v času konice obiskov, so objavili na spletni strani najbolj znanega hrvaškega nacionalnega parka.

Za osebe s potrebnimi potrebami ter otroke do sedmega leta je vstopnina brezplačna, za otroke do 18. leta pa so vstopnice za približno 50 odstotkov cenejše kot za odrasle. Obstaja tudi popust za študente in skupinske obiske. V zimskem obdobju, od novembra do marca, bodo cene nespremenjene, so še zapisali.

V parku poudarjajo, da obiskovalci z nakupom vstopnice prispevajo k trajnostni zaščiti in ureditvi Plitviških jezer. V ceno vstopnice sta vključena plovba z električno ladjo in prevoz s panoramskim vlakom v okviru izbranega programa obiska ter zavarovanje obiskovalcev.

Plitviška jezera so razglasili na nacionalni park 8. aprila 1949, tri desetletja kasneje pa so naravno znamenitost uvrstili na seznam zaščitene dediščine Unesca.

Plitviška jezera so že nekaj časa pod drobnogledom zaradi pretirane gradnje objektov na območju nacionalnega parka in sunkovitega zvišanja števila obiskovalcev. Lani je Plitviška jezera obiskalo približno 1,7 milijona ljudi, kar je bilo za približno 300.000 več kot v letu 2016.

Leta 1991 je bil omenjeni nacionalni park prizorišče krvavih spopadov prav za veliko noč zgodaj zjutraj. Takrat so namreč oblasti v Zagrebu poslale enote Zbora narodne garde, da naredijo red v samooklicani SAO Krajini na območju Severne Dalmacije, Like in Korduna. V zasedi pri Plitvicah so jih pričakali srbski uporniki in streljali na avtobuse, v katerih so se prevažali hrvaški gardisti, slednji pa so z zgodnjim prihodom dejansko presenetili Srbe. V tem spopadu so padle prve smrtne žrtve, s čimer je t. i. Balvan-revolucija prešla v vojno na Hrvaškem, ki se je okrepila poleti 1991, po podpisani Brionski deklaraciji, s katero se je končala vojna v Sloveniji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine