28.5 C
Ljubljana
torek, 16 julija, 2024

Z uporabo umetne inteligence dopolnili Beethovnovo nedokončano deseto simfonijo

Piše: Jože Jan

Deseta simfonija Ludwiga van Beethovna, imenovana »nedokončana«, ker je skladatelj nikoli ni dokončal, je to soboto bila predstavljena v premieri v Nemčiji. Simfonijo je uspelo dopolniti timsko delo med muzikologi in računalniški strokovnjaki s pomočjo umetne inteligence.

Z enoletno zamudo (mislili so jo dokončati za 250. obletnico Beethovnovega rojstva) je bila deseta simfonija končno predstavljena. Strokovnjaki so uspeli dopolniti simfonijo, od katere je Beethoven pustil samo nekaj rokopisov in osnutkov.

Do zamude je prišlo zaradi pandemije, ki je primorala, da so se  preložile tako dela strokovnjakov kakor predstave v spomin Beethovnovega rojstva v Bonnu leta 1770.

Celoten projekt je financiralo telefonsko podjetje Telekom, katerega sedež je v Bonnu, Beethovnovem rojstnem kraju.

Na čelu odgovorne ekipe je bil direktor Inštituta Karajan v Salzburgu Matthias Röder, ki je svoje delo označil  kot vajo »mentalne in psihološke rekonstrukcije«. »Predstaviti si moramo čas in okoliščine v katerih je Beethoven simfonijo zamislil in napisal na papir« je pred premiero v izjavi pojasnil Röder.

Deseto simfonijo je Beethoven zapustil nepopolno ob svoji smrti marca 1827 na Dunaju. »Umetna inteligenca nam ponuja med 20 in 100 različic istega kompasa. To je fascinantno, a hkrati zelo tvegano, ker nas privede do številnih variacij« je izjavil Robert Levin, pianist in muzikolog na Univerzi Harvard.

Deseto Beethovnovo simfonijo je v soboto, 9. oktobra, premierno predstavil Beethovnov simfonični orkester v Bonnu pod vodstvom Dirka Kafthana. 

Vir: El Nacional, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine