12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Vrh EU po migracijskem maratonu še o brexitu in prenovi območja evra

Voditelji članic EU bodo po nočnem migracijskem maratonu danes v Bruslju brez britanske premierke Therese May razpravljali še o pogajanjih o brexitu in prenovi območja evra, a pri nobenih od teh točk ni pričakovati prebojnih novic. Slovenijo na vrhu zastopa premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Britanska premierka je v četrtek v Bruslju priznala, da bi bilo treba pogajanja o brexitu pospešiti. EU že vseskozi izraža obup nad nejasnostjo britanskih stališč in opozarja, da je časa malo.

EU je zastavila cilj, da je ločitveni sporazum dorečen do oktobra in da je ratifikacija opravljena do 29. marca prihodnje leto, ko naj bi Velika Britanija izstopila iz unije. A ta se zdi trenutno težko dosegljiv.

Ključno odprto vprašanje je, kako se po brexitu izogniti nadzoru na meji med Severno Irsko in Irsko. Pogajanja pa močno ovirajo tudi notranjepolitična preigravanja na Otoku.

Druga tema danes bo prenova območja evra, a revolucionarnih odločitev ne bo. Voditelji bodo predvidoma potrdili nadgradnjo evropskega reševalnega sklada ESM ter načrt za dokončanje bančne unije.

Glede ambicioznejših predlogov, na primer o vzpostavitvi posebnega evrskega proračuna, ni konsenza, še manj o uvedbi položaja evropskega finančnega ministra, ki ga želi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Zadnje novice

Sorodne vsebine