11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 12 aprila, 2021

Vrh EU opredelil zagotovila v pomoč Mayevi glede brexita

Voditelji 27 članic EU so nocoj v Bruslju opredelili zagotovila, ki naj bi britanski premierki Theresi May pomagala doseči potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Obljubljajo trdno odločenost, da se bodo poskušali izogniti uporabi spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku.

A nobenih pravno zavezujočih sprememb ni, je poudaril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Lahko dodamo pojasnila, a novih pogajanj ne bo, je ponovil, kar so ves dan ponavljali tudi drugi evropski voditelji.

Voditelji sedemindvajseterice so sicer sprejeli sklepe, v katerih so poudarili, da se o ločitvenem sporazumu, ki so ga potrdili novembra, ne bodo znova pogajali, in ponovili, da želijo vzpostaviti čim tesnejše prihodnje partnerstvo z Združenim kraljestvom.

Ob tem so zatrdili, da so pripravljeni začeti priprave na pogajanja o prihodnjem partnerstvu takoj po podpisu izstopnega sporazuma s ciljem, da se ta začnejo čim prej.

Pričakovano so tudi poudarili, da je irsko varovalo zavarovalna polica za preprečitev trde meje na irskem otoku in zagotovitev integritete notranjega trga ter da si je unija trdno odločena pospešeno prizadevati za nov sporazum, ki bi do konca leta 2020 zagotovil alternativno ureditev, tako da varovala ne bi bilo treba uporabiti.

Če bi varovalo kljub temu bilo treba uporabiti, pa bi veljalo začasno, razen oziroma dokler ga ne nadomesti nov sporazum, ki prepreči trdo mejo. V tem primeru bi si unija po najboljših močeh prizadevala, da se nov sporazum sklene čim prej, tako da bi varovalo veljalo le tako dolgo, kot bi bilo nujno potrebno, so še zatrdili v sklepih.

Obenem so voditelji sedemindvajseterice pozvali k pospešitvi prizadevanj za vsesplošno pripravljenost na posledice britanskega izstopa, upoštevajoč vse možne izide.

Juncker je ob tem napovedal, da bo komisija prihodnjo sredo objavila vse informacije o pripravah na brexit brez dogovora.

Sprejeti sklepi so sicer šibkejši od prvotnega osnutka. Ne vključujejo na primer stavka, da je EU pripravljena preučiti možnost dodatnih zagotovil.

Sklepi tako potrjujejo napovedi evropskih diplomatskih virov, da lahko Mayeva od sedemindvajseterice v pomoč pri ratifikaciji ločitvenega sporazuma pričakuje le “diplomatsko kozmetiko”.

Britanska premierka je voditelje na zasedanju sicer pozvala, naj ji zaupajo, da z zagotovili, za katera jih prosi, lahko doseže potrditev sporazuma o brexitu v britanskem parlamentu. Opozorila jih je, da je nujno spremeniti mnenje, da je varovalo past, iz katere Britanija ne more pobegniti.

Juncker pa je tudi znova opozoril, da od Britancev pričakuje več jasnosti o tem, kaj sploh želijo glede prihodnjih odnosov. Poudaril je tudi, da britanske poslance težko razume, in izpostavil izjemno raznolikost mnenj v britanskem parlamentu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine