11.6 C
Ljubljana
ponedeljek, 10 maja, 2021

Von der Leynova objavila seznam komisarskih kandidatov, a še brez resorjev

Novoizvoljena predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes objavila seznam komisarskih kandidatov, na katerem je pričakovano tudi Slovenec Janez Lenarčič. Presenečenj ni, edina novost je, da je sedaj kot romunska kandidatka potrjena Rovana Plumb. Porazdelitev resorjev bo von der Leynova sporočila v torek opoldne.

Von der Leynova je po nizu uradnih pogovorov s komisarskimi kandidati danes potrdila osnutek seznama, ki ga mora sedaj sprejeti Svet EU, torej članice unije, nato pa bo seznam objavljen v Uradnem listu EU.

V torek opoldne namerava novoizvoljena predsednica javnost obvestiti o porazdelitvi resorjev in organizaciji dela v prihodnji komisiji, ki naj bi mandat začela z novembrom.

V novi ekipi je osem starih znancev. Avstrija, Bolgarija, Češka, Danska, Irska, Latvija, Nizozemska in Slovaška so namreč predlagale sedanje komisarje Johannesa Hahna, Marijo Gabriel, Vero Jourovo, Margrethe Vestager, Phila Hogana, Valdisa Dombrovskisa, Fransa Timmermansa in Maroša Šefčoviča.

Liberalka Vestagerjeva in socialdemokrat Timmermans naj bi poleg predsednice igrala osrednjo vlogo kot izvršna podpredsednika. Vestagerjeva naj bi bila pristojna za digitalne teme, Timmermans pa za podnebje.

Novoizvoljena predsednica je v bistvu dosegla cilj spolne uravnoteženosti, saj kaže, da bo v njeni predvidoma 27-članski ekipi trinajst žensk: poleg že omenjenih Gabrielove, Jourove in Vestagerjeve ter predsednice še Ciprčanka Stela Kiriakides, Estonka Kadri Simson, Finka Jutta Urpilainen, Francozinja Sylvie Goulard, Hrvatica Dubravka Šuica, Maltežanka Helena Dalli, Portugalka Elisa Ferreira, Romunka Rovana Plumb in Švedinja Ylva Johansson.

Preostali kandidati so Belgijec Didier Reynders, Grk Margaritis Schinas, Italijan Paolo Gentiloni, Litovec Virginijus Sinkievičius, Luksemburžan Nicolas Schmit, Madžar Laszlo Trocsanyi, Poljak Janusz Wojciechowski in Slovenec Lenarčič.

Član kolegija je tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU. Za ta položaj so voditelji članic unije julija v okviru dogovora o vodilnih položajih izbrali španskega zunanjega ministra Josepa Borrella.

Velika Britanija svojega kandidata ne bo imela, saj je brexit načrtovan tik pred predvidenim začetkom dela novega komisije. O morebitnih drugačnih scenarijih v Bruslju nočejo ugibati.

Porazdelitev resorjev bo znana v torek opoldne. V pričakovanju predstavitve ekipe je v Bruslju konec minulega tedna zaokrožilo nekaj neuradnih seznamov s porazdelitvijo resorjev, ki pa po navedbah bruseljskih virov niso končni seznam, ki ga bomo videli v torek.

Po teh neuradnih seznamih naj bi Francija dobila resor za konkurenco, Avstrija notranje zadeve, Hrvaška širitev, Češka vladavino prava,Italija notranji trg, Poljska kmetijstvo, Portugalska regionalno politiko, Slovenija pa ribištvo in pomorske zadeve.

Slovenska stran teh seznamov ne komentira. Lenarčič je po petkovem pogovoru z novoizvoljeno predsednico podal le skopo pisno izjavo brez kakršnega koli komentarja glede resorja. Neuradno je sicer slišati ocene, da predsednica Lenarčiču ne bo namenila ribištva. Med najverjetnejšimi možnostmi se omenjata resor za humanitarno pomoč in širitev.

Komisarske kandidate čakajo po porazdelitvi resorjev zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta, ki so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra. Evropski parlament naj bi o novi komisiji glasoval na plenarnem zasedanju, ki bo od 21. do 24. oktobra.

Zadnje novice

Sorodne vsebine