31 C
Ljubljana
četrtek, 24 junija, 2021

[Video] Tudi ZDA imajo svojo Fajonovo, ta je celo slovenskega porekla: Demokratka Klobučarjeva bi zagotovila zdravstveno zavarovanje ilegalnim migrantom v ZDA, toda ankete za predsedniške volitve jo komajda zaznajo

V tekmi za demokratsko kandidaturo na ameriških predsedniških volitvah 2020 je kar 25 kandidatov, med njimi pa je tudi senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar, ki želi zagotoviti brezplačno zdravstveno zavarovanje za ilegalne migrante. Račun bi seveda plačali ameriški davkoplačevalci, ki pa ne podpirajo prizadevanj ameriške senatorke slovenskih korenin, saj ji ankete kažejo pičlih 0,9 odstotka podpore.

V trenutnem ozračju skuša vsak od tekmecev za demokratsko nominacijo za predsedniško kandidaturo privleči čim več volivcev. S 25 kandidati, ki jih vse po vrsti vleče vedno bolj v levo, pa je zaenkrat podpora močno razdeljena.

Največ možnosti za nominacijo naj bi, sodeč po anketah, imel nekdanji ameriški podpredsednik Joe Biden. V množici kandidatov omenjeni 76-letnik, ki se rad neprimerno dotika otrok, velja za “zmernega”. Glavno vprašanje, ki pesti volivce demokratov, pa je vprašanje izvoljivosti.

S tem vprašanjem se sooča tudi senatorka slovenskih korenin Amy Klobuchar, ki je v nedavnem intervjuju za CBS po poročanju Breitbarta povedala, da bi zagotovila brezplačno zdravstveno zavarovanje za ilegalne migrante v ZDA. Njena skrajna naklonjenost ilegalnim migrantom bi bila lahko zaskrbljujoča, a v trenutnih razmerah niti ne izstopa iz povprečja, saj se za več pravic in ugodnosti za ilegalne migrante na račun ameriških državljanov zavzema velika večina tekmecev za demokratsko nominacijo.

Ankete je sploh ne zaznajo
V skupini ankete med volivci demokratov Klobucharjevi namenjajo zgolj 0,9 odstotka glasov. Najbolje ji kaže v javnomnenjskih raziskavah, ki jih je opravil Fox News, tam so ji vprašani namenili cela dva odstotka glasov. Medtem ko ji najslabše kaže po javnomnenjskih raziskavah YouGov, ki so bile narejene za revijo Economist. Ta anketa Klobucharjeve med vprašanimi sploh ni zaznala. Prejela je 0 odstotkov vseh glasov vprašanih.

Ravno tako Klobucharjevi ne kaže najbolje pri zbiranju sredstev za svojo predsedniško kampanjo. V prvih 48 urah od naznanitve svoje predsedniške kandidature je Klobucharjeva zbrala “več kot en milijon” ameriških dolarjev, njena ekipa pa po pisanju portala Star Tribune ocenjuje, da bi morala do februarja 2020 zbrati vsaj 25 milijonov dolarjev.

V primerjavi z demokratičnimi težkokategorniki je njen začetni znesek hitro pozabljen. Kakor smo že poročali, je Biden na prvi dan uspel zbrati 6,3 milijona dolarjev, Robert “Beto” O’Rourke je zbral 6,1 milijona dolarjev in Bernie Sanders 5,9 milijona dolarjev. Ameriški predsednik Donald Trump, resda edini kandidat republikancev, pa je v prvih 24 urah od uradne naznanitve začetka predsedniške kampanje za ponovno izvolitev zbral kar 24,8 milijona dolarjev.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=NkfrM853UMo

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=L4OYPiV1GsY

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine