16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

[Video] Protestniki v Hongkongu pozivajo ameriškega predsednika Trumpa, naj jih osvobodi

Na ulicah Hongkonga tudi potem, ko so uradne oblasti tudi dokončno umaknile sporni predlog novele zakona o izročitvi državljanov Honkonga Kitajski, potekajo protesti. Zdaj protestniki pozivajo celo ameriškega predsednika Trumpa, naj jih “osvobodi”.

“Predsednik Trump, prosim, rešite Hongkong” in “Naredimo Hongkong ponovno velik” sta bila samo dva od napisov, ki so jih protestniki v Hongkongu nosili v že 14. tednu protestov, ki so se začeli zaradi spornega predloga zakona, ki bi dovolil izročanje hongkonških državljanov komunističnim oblastem na Kitajskem.

Kitajska že od samega začetka protestov v mestni državici, ki spada pod Kitajsko, po trditvah Breitbarta opozarja druge države, naj se ne vmešavajo v njihove notranje zadeve.

Pozivi iz Hongkonga prihajajo kot odziv na predlog sprejetja odloka o človekovih pravicah in demokraciji v Hongkongu, ki so ga za odločanje v naslednjem tednu predstavili demokratski senatorji. Odlok bi določal, da morajo ZDA vsako leto potrditi visoko stopnjo avtonomije v Hongkongu in mu s tem priznati poseben trgovinski status. Ravno tako bi lahko bili kitajski uradniki deležni ameriških sankcij, če bi bili odgovorni za zatiranje pravic državljanov Hongkonga.

Čeprav so se protesti začeli zaradi že omenjenega spornega zakona o izročanju državljanov Hongkonga, pa se tudi zdaj, ko je bil zakon umaknjen, protesti nadaljujejo. Prebivalci Hongkonga zdaj zahtevajo demokracijo in polno avtonomijo.

Sploh slednje zna biti velik problem, saj se bliža 1. oktober, ko na Kitajskem obeležujejo 70-letnico ustanovitve Ljudske Republike Kitajske. Hongkong je v desetletjih, odkar je prešel iz britanskih v kitajske roke, užival vrsto privilegijev, ki jih drugod na Kitajskem ni bilo. A znalo bi se zgoditi, da če se protesti ne končajo, kitajske komunistične oblasti prenehajo s pregovornimi korenčki in začnejo s palicami.

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=W6qnK4fGMTg

Ivan Šokić/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine