14.3 C
Ljubljana
sobota, 18 septembra, 2021

[Video] Protestniki v Hongkongu na pomoč klicali Britance; Proteste zaznamovalo nasilje, metanje molotovk in spopadi s policijo

Hongkonški protestniki so se med nedeljskimi protesti, ki so potekali 15. septembra, zbrali pred britanskim veleposlaništvom v Hongkongu, kjer so prepevali britansko himno in pozivali svoje nekdanje kolonialne vladarje naj jih zaščitijo pred vedno večjimi pritiski iz Pekinga. Bliža se 70. obletnica od nastanka Ljudske Republike Kitajske, komunističnim oblastem pa počasi zmanjkuje potrpljenja.

Skoraj sto dni je odkar so se zaradi zdaj dokončno umaknjenega predloga novele zakona, ki bi omogočala izročanje državljanov Hongkonga Kitajski, začeli protesti v Hongkongu.

Od takrat so protivladni protesti prerasli v splošni odraz nezadovoljstva zaradi vedno večjih teženj Kitajske po integraciji avtonomnega Hongkonga.

Prebivalci Hongkonga želijo nazaj Britance
Na zadnjih protestih so se hongkonški protestniki po poročanju Breitbarta zbrali tudi pred britanskim konzulatom, kjer so prepevali “Rule Britannia” in “God Save the Queen” ter mahali z zastavami Združenega kraljestva in zastavami iz obdobja kolonializma.

Po dogovoru o predaji Hongkonga nazaj Kitajski, ki je bil sprejet leta 1997, bi morale kitajske oblasti Hongkongu zagotoviti njihove svoboščine še 50 let od predaje Kitajski. A po mnenju prebivalcev Hongkonga, Kitajska vse bolj zateguje zanko in duši svoboščine, ki so jih uživali v Hongkongu.

Proteste je ta vikend zaznamovalo nasilje. Protestniki so metali molotovke, policija je uporabila vodne topove in solzivec, prišlo pa je tudi do fizičnih spopadov med dvema skupinama. Hongkonške oblasti so protest označile za ilegalen.

Bliža se 70. obletnica nastanka LR Kitajske
Nekateri med njimi zdaj pozivajo Veliko Britanijo naj vzpostavi “zavarovalno polico”, ki bo državljanom Hongkonga omogočila naselitev v tujini v kolikor bi to želeli.

V naslednjih tednih se pripravljajo nadaljnji protesti, ki naj bi vrhunec dosegli ravno ob 70. obletnici nastanka Ljudske Republike Kitajske. V interesu kitajske komunistične partije pa je, da bi se protesti do takrat končali.

Video https://www.youtube.com/watch?v=p2w7nKj7tPE

Video https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=lfR6CH4Yqmw

Ivan Šokić/Nova24T

Zadnje novice

Sorodne vsebine