16.1 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

(VIDEO) Podnebni aktivisti so se spravili nad sliko Van Gogha

Piše: Sara Kovač (Nova24tv.si)

Levičarski aktivistki sta v narodni galeriji v Londonu s pločevinko juhe vandalizirali umetniško delo slikarja Vincenta van Gogha. Gre za podnebne aktiviste, ki se zavzemajo za odpravo fosilnih goriv.

Levi aktivisti po vsem svetu imajo veliko skupnega, ko gre za uničevanje kulturne dediščine, poleg tega pa jih spremljajo še vulgarni nastopi, podobni našim Fotopubovcem. Vse to pospremijo z objavami na socialnih omrežjih.

Danes je skupina podnebnih aktivistov z imenom “Samo prenehajte z nafto” vstopila v narodno galerijo v Londonu in z nekakšno juho iz pločevinke vandalizirali sliko svetovno znanega slikarja Vincenta Van Gogha. Gre za umetnino, ki jo je slikar naslikal v sedmih različicah. Pet različic je v galerijah (London, München, Filadelfija, Tokio, Amsterdam), eno ima zasebni zbiratelj, ena je bila uničena med 2. svetovno vojno. Zelo drago je bila prodana različica, ki jo je leta 1987 sprva kupil anonimni zbiratelj, danes je v tokijskem Japonskem muzeju umetnosti. Prodali so jo za skoraj 40 milijonov dolarjev, takrat je veljala za na dražbi najdražje prodano sliko.

 

K sreči je bila slika zaščitena s steklom in ni uničena. Poškodovan naj bi bil le okvir. Kaj je ta umetnina storila žalega aktivistom, da so jo morali vandalizirati, ni znano. Škodoželjne aktiviste je policija že prijela.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine