15.9 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

(VIDEO) Neverjetno zaradi kritike poveljujočih in Bidna glede Afganistana končal v zaporu

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Poveljnika bataljona marincev, ki si je drznil zahtevati odgovornost vodilnih, ki so na celi črti zamočili pri ameriškem umiku iz Afganistana, so poslali v zapor. Pred tem so ga razrešili poveljstva in ga prisilili v izstop iz vojske.

“Vse, za kar krivijo najinega sina, je, da je spraševal stvari, ki so se jih vsi spraševali, a jih je bilo preveč strah, da bi spregovorili na glas,” je dogajanje opisal Stu Scheller starejši, oče podpolkovnika Stuarta Schellerja.

Oče je poudaril, da njegov sin v svojem zloglasnem videu, zaradi katerega se je zdaj znašel v zaporu, zgolj zahteval, da krivci za katastrofo v Afganistanu prevzamejo odgovornost. Če tega niso sposobni, naj se vsaj opravičijo. Namesto tega so Schellerja razrešili dolžnosti in ga poslali v zapor.

Scheller je na svojem Facebook profilu 26. avgusta 2021 objavil video, v katerem je bil kritičen do načina ameriškega umika iz Afganistana. Spraševal se je, kako so lahko poveljujoči zapustili vojaško letališče v Bagramu, kako je lahko vojska prva zapustila državo, za sabo pa pustila ameriške državljane ter milijarde dolarjev vredno vojaško opremo, orožje in vozila.

Hitro je sledil odziv marinskega korpusa ameriških oboroženih sil. Schellerju je bil ukazan molk. Potem ko je po poročanju Gateway Pundita 11. septembra 2021 dal odpoved, so ga sedaj vrgli v ječo. Iz poveljstva za trenažo in izobraževanje marinskega korpusa so sporočili, da je Scheller v “predsodnem pridržanju”, kjer čaka preliminarno zaslišanje. O času in kraju sojenja bodo še odločali.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine