0.7 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

V Strasbourgu dan intenzivnih pogajanj pred glasovanjem o von der Leynovi

V Strasbourgu se danes začenja plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, ki ga bo zaznamovalo torkovo glasovanje o kandidatki za predsednico Evropske komisije Ursuli von der Leyen. To bo dan usklajevanj in sestankov. Kandidatka se bo sestala s svojo konservativno politično družino, drevi bo srečanje še neodločenih socialistov.

Neuradno je sicer v Bruslju slišati, da so ključni igralci dogovorjeni in da bo Nemka potrjena, saj nihče ne želi institucionalne krize, a jamstev ni. V nobeni skupini ni pričakovati povsem enotnega glasovanja za ali proti.

Von der Leynova se lahko nadeja večinske podpore svoje politične družine, desnosredinske Evropske ljudske stranke. Levica in zeleni bodo glasovali proti. Ključni pa bodo še neodločeni socialdemokrati in liberalci, ki od nje pričakujejo še vrsto zagotovil.

Kandidatka lahko računa tudi na glasove iz vrst zmernih evroskeptikov, skupine Evropskih konservativcev in reformistov, in skrajno desne skupine Identiteta in demokracija, ki se bodo o podpori odločili danes oziroma v torek.

V torek dopoldne bo imela von der Leynova, ki vse od imenovanja za kandidatko intenzivno lobira pri političnih skupinah, še zadnjo priložnost pred glasovanjem, da evropske poslance v triinpolurni razpravi prepriča, naj jo podprejo.

Politične skupine bodo imele nato še nekaj časa za odločitev. Glasovanje, predvideno ob 18. uri, bo tajno, z oddajo lističev, ne po elektronski poti, zato napovedujejo v parlamentu kakšno uro za štetje glasovnic. Izid gre tako pričakovati okoli 19. ure.

Za izvolitev je potrebna absolutna večina evropskih poslancev, kar je v tokratnem primeru 374 glasov, ker štirje poslanci niso prevzeli mandatov.

Če bo von der Leynova potrjena, se bo takoj lotila oblikovanja nove ekipe. Že minuli teden je v Bruslju povedala, da želi popolno uravnoteženost obeh spolov.

Če je parlament ne potrdi, bodo imeli voditelji članic unije mesec dni časa, da predlagajo novo kandidatko oziroma kandidata. Slišati je tudi neuradna opozorila, da bi v tem primeru propadel celoten sveženj imenovanj na vodilne položaje.

Zadnje novice

Sorodne vsebine