6.5 C
Ljubljana
četrtek, 2 februarja, 2023

Med staroselci vre: »Izpostavljeni smo krajam, spolnim nadlegovanjem ter fizičnim napadom Romov«

V mostarskem naselju Opine so se tamkajšnji prebivalci zbrali na protestnem shodu zaradi stalnih napadov Romov na meščane.

Prebivalci pravijo, da se je v zadnjih letih priselilo v Mostar in še posebno v Opine veliko število Romov iz celotne Bosne, morda pa tudi od drugod. Koliko jih je in od kje so, namreč nihče ne ve natančno, saj mnogi izmed njih sploh nimajo dokumentov, razen tega pa se policija ne želi ukvarjati z njimi in pri kršitvah zakona gleda stran. In teh kršitev je po mnenju protestnikov v zadnjh letih vse več. Prebivalci Opin se pritožujejo, da Romi kradejo in vlamljajo, da spolno nadlegujejo ženske in celo otroke, da kršijo red in mir, ponoči požigajo avtomobilske gume … Povrhu pa še fizično napadajo lokalno prebivalstvo.

Pred tednom dni so Romi zagrešili napad na tamkajšnjega prebivalca, ki je utrpel težke telesne poškodbe in je še vedno v komi. Ljudje so še toliko bolj razburjeni, saj napadeni Maho Voloder, oče dveh otrok, velja za poštenega in delavnega človeka. Ljudje so še posebno ogorčeni, da je policija, ki se očitno ne želi »zapletati« z Romi, poskušala prikriti, da je šlo za napad. Policijsko poročilo je omenjalo, da je Voloder, ki je zaposlen v gradbenem podjetju, utrpel poškodbe zaradi padca z gradbenega odra. Vendar na mestu, kjer so našli ranjenca, ni bilo nobenega odra, poleg tega pa je tudi zdravnik zavrnil možnost, da bi takšne poškodbe lahko nekdo zadobil pri padcu.

Protestniki zato pozivajo oblasti, naj »razrešijo« problem z Romi, ker »zadeve uhajajo izpod nadzora in se lahko ponovi leto 1992«, se pravi, da bodo prebivalci zaščitili sebe in svoje domove z orožjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine