9.9 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

V Moskvi danes kljub svarilom oblasti protivladni protesti

V Moskvi so napovedani novi protivladni protesti z zahtevo po svobodnih lokalnih volitvah, čeprav so jih oblasti tako kot minulo soboto prepovedale, udeležence pa posvarile, da jih bodo razgnale. Glede na pričakovanja organizatorjev se bo v središču ruske prestolnice zbralo več tisoč ljudi.

Mestne oblasti so v petek posvarile, da bodo razgnale zbrane na današnjih protestih, ki jih niso dovolili. Policija bo ukrepala z vsemi sredstvi, da zaustavi provokacije, nemire ali druge dejavnosti, ki ogrožajo javno varnost, so sporočili.

Proteste v Moskvi pripravljajo pred volitvami v moskovski mestni svet, z njimi pa želijo doseči, da bi dovolili sodelovanje na volitvah tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji.

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra namreč niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Ilja Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih komisija vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Na protestih prejšnjo soboto so po uradnih navedbah zaradi nemirov prijeli več kot 1000 od skupno 3500 protestnikov. Po navedbah nevladnih organizacij skoraj 1400. Gre za največje število ljudi, prijetih na protestih v Rusiji, v zadnjem desetletju. Preiskovalni zapor so ruske oblasti odredile za 61 oseb, več kot 160 so naložile globo.

Opozicija vztraja, da so protesti potekali mirno in da je bila nasilna policija.

Pred današnjimi protesti so pridržali skoraj vse vidnejše predstavnike opozicije in neodvisne kandidate. V petek so v okviru preiskave izgredov, za katere je zagrožena kazen do 15 let zapora, odredile preiskovalni pripor do konca septembra štirim osebam, med njimi Alekseju Minjajlu, ki je pomočnik ene od nesojenih kandidatk za mestni svet Ljubove Sobol.

Zadnje novice

Sorodne vsebine