17 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

V Londonu krizni pogovori zaradi iranskega zasega tankerja

Britanska ministrska predsednica Theresa May je danes v Londonu sklicala izredno zasedanje ministrov in vodilnih varnostnih strokovnjakov, na katerem so govorili o odgovoru na iransko zasedbo britanskega tankerja v Hormuški ožini. V Teheranu so danes poudarili, da je bil zaseg tankerja z nafto zakonit ukrep, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ladja je bila zasežena pod napačno in nezakonito pretvezo. Iran bi moral nemudoma izpustiti ladjo in njegovo posadko,” je novinarjem danes dejal tiskovni predstavnik Mayeve, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Dodal je, da si London ne želi konfrontacij z Iranom, a je zaseg ladje, ki je plula v skladu z mednarodnimi pravili, nesprejemljivo.

Glede kritik o pomanjkljivi varnostni zaščiti britanskega tankerja v regiji, je dejal, da je glede na veliko število ladij, ki plujejo skozi Hormuško ožino, nemogoče, da bi vsaka ladja posebej imela svoje spremstvo.

Tiskovni predstavnik iranske vlade je medtem danes v Teheranu ocenil, da je bil zaseg britanskega tankerja zakonit ukrep. “Zaseg britanskega tankerja je bil zakonit ukrep Irana. Iran je ukrepal za zaščito regionalne varnosti,” je na novinarski konferenci dejal Ali Rabiej. Na vse tiste države, ki pozivajo Iran, da naj izpusti britanski tanker, na krovu katerega je 18 Indijcev, trije Rusi ter Latvijec in Filipinec, je naslovil poziv, naj enako zahtevajo tudi od Velike Britanije.

Zaseg tankerja Stena Impero minuli petek je povzročil dodatne napetosti med Iranom in Zahodom. Do njega je prišlo dva tedna potem, ko je Velika Britanija v Gibraltarju zasegla iranski tanker, ker naj bi kršil sankcije proti Siriji.

Zadnje novice

Sorodne vsebine