11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 19 aprila, 2021

V Južni Afriki nasilje nad tujci in nad ženskami ušlo izpod nadzora, gospodarstvo tone vse globlje!

Južna Afrika je že dlje časa v krizi, ki se zaradi nekompetentnega vodstva države le še poglablja. V zadnjem času je tako država priča porastu nasilja nad tujci, tako podjetniki kot delavci, izpod nadzora pa je ušlo tudi nasilje nad ženskami. The Guardian je avgust označil za najbolj smrtonosen mesec glede nasilnih zločinov nad ženskami v tej državi. Nasilje sicer še dodatno škodi že tako pešajočemu gospodarstvu in odganja potencialne tuje vlagatelje. V državi z eno najvišjih stopenj dohodkovne neenakosti je sicer brezposelnih že skoraj tretjina prebivalcev!

V največjem južnoafriškem mestu Johannesburg že dalj časa trajajo izgredi, v njih pa tolpe napadajo trgovine in poslovne prostore v tuji lasti. Kot navaja Time, številni Južnoafričani zavračajo prihode tujcev, zlasti Afričanov iz drugih držav, saj mislijo, da jim ti jemljejo službe. Dodatno nasilje je sprožilo širjenje lažnih novic o tem, da naj bi Južnoafričani pri svojih napadih posebej ciljali nigerijske podjetnike, pri čemer so Nigerijci kot povračilo pričeli napadati južnoafriške podjetnike. Kljub naraščajočemu številu smrtnih žrtev ob ksenofobičnih napadih naj namreč, vsaj za zdaj, med žrtvami ne bi bilo Nigerijcev. Na nasilje se je odzvala tudi Zambija, ki bojkotira prijateljsko tekmo proti Južni Afriki ta konec tedna.

Gospodarstvo Južne Afrike tone vse globlje, nasilje pa odganja tuje vlagatelje
Podobnemu nasilju usmerjenemu proti tujcem je bila sicer ta država priča že leta 2008. V zadnjih tednih in mesecih so tarča napadov postali tudi delavci iz ostalih afriških držav, ki so obsodile nesposobnost predsednika Cyrila Ramaphose, da bi obvladal situacijo. To gotovo ni napravilo dobrega vtisa pred potencialnimi vlagatelji, ki so se med 4. in 6. septembrom sestali na Svetovnem gospodarskem forumu o Afriki v Cape Townu. Udeleženci so se namreč lahko prepričali, da se nasilna leta kakršna so bila vodenja predsednika Jacoba Zume niso končala.

To za državo ni dobro, kajti gospodarstvo je že sicer v precej slabem stanju, Malavi, Demokratična republika Kongo in Ruanda pa so zavrnile sodelovanje na forumu. Slednja država si sicer prizadeva postati najbolj zaželena destinacija za naložbe v tem delu Afrike, Nigerija, ki je na poti, da postane največje afriško gospodarstvo, pa je podprla pobudo svojega letalskega prevoznika, da iz Južne Afrike brezplačno evakuira nigerijske državljane.

Skoraj tretjina Južnoafričanov je brezposelnih, ti so zato bolj dovzetni za ksenofobijo
Ne glede na naraščajoče nasilje se predvideva, da bo Južna Afrika vsaj še nekaj časa privabljala priseljence iz drugih afriških držav, zlasti v svoja mesta, saj je država še vedno relativno bolj razvita od večine držav na kontinentu, priseljencem pa ponuja dobre priložnosti za zaslužek predvsem v neformalnem sektorju. A prebivalstvo Južne Afrike raste hitreje od bruto domačega proizvoda, kar povzroča realen padec BDP na prebivalca, izredno visoka pa je tudi brezposelnost, zlasti med mladimi.

Brezposelnih je kar 29 odstotkov Južnoafričanov, država pa ima ob tem eno najvišjih stopenj dohodkovnih neenakosti na svetu. Nasilje Južnoafričanov do tujcev tako ni presenetljivo, sama po sebi pa je tudi njihova dovzetnost do spodbujanja ksenofobije in nasilja s strani nekaterih politikov, kakršen je johannesburški župan.

Vlada se ni sposobna spopasti niti z naraščajočim nasiljem nad ženskami
Ksenofobija pa ni edini pereč problem v tej državi, tarča nasilja so vse pogosteje tudi ženske. Kot je navajal The Guardian, je bil avgust najbolj smrtonosen mesec za ženske v zgodovini te države, ta teden pa je v Cape Townu tisoče žensk protestiralo proti nesposobnosti vlade, da bi jih zaščitila. Ko je Ramaphosa nadomestil Zumo na predsedniškem položaju so številni upali, da se državi obetajo boljši časi, a zdaj je postalo jasno, da so težave enostavno prevelike, da bi jih uspela rešiti ena oseba. Po eni strani bi bilo potrebno pospešiti gospodarsko rast, a prav takšni nasilni dogodki odvračajo tuje vlagatelje, ki bi lahko rešili državo, ki se tako vse bolj zapleta v začarani krog…

Rok Krajnc/Nova24TV

Zadnje novice

Sorodne vsebine