10.7 C
Ljubljana
sobota, 2 decembra, 2023

V Evropi veliko skoraj praznih letal prisiljenih leteti

Piše: Damian Ahlin

Greenpeace meni, da bi lahko to zimo po Evropi zaradi pravil v EU letelo vsaj 100.000 praznih ali skoraj praznih letov.

Po podatkih organizacije Greenpeace je ogljični odtis teh navideznih in nepotrebnih letov enakovreden tistemu, ki ga letno onesnaži 1,4 milijona avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Okoljska nevladna organizacija pravi, da so ti opuščeni, nepotrebni ali nerentabilni leti namenjeni temu, da letalske družbe ohranijo pravice do vzletno-pristajalnih stez na večjih letališčih.

Odločitev letalskih družb bi lahko povzročila do 2,1 milijona ton emisij toplogrednih plinov, kar je enako povprečnemu letnemu ogljičnemu odtisu 1,4 milijona avtomobilov z bencinskim ali dizelskim motorjem.

Ko se je začela pandemija Covida, je Evropska komisija znižala merilo za število letov, ki ga morajo izpolnjevati letalski prevozniki,  z 80 % na 25 %. Toda decembra lani je Bruselj dvignil referenčno vrednost na 50 %, marca pa jo je ponovno povečal na 64 %.

Da bi izpolnili te kvote, se letalski prevozniki odločajo za tako imenovane lete duhov ali dodatne in nepotrebne lete, kot je priznal predsednik uprave letalske družbe Lufthansa Carsten Spohr, ki bo morda morala opraviti približno 18.000 takšnih letov, da bi izpolnila spremenjena pravila. Tiskovni predstavnik družbe Lufthansa je dejal, da je bilo med januarjem in marcem 2021 le 45 % njenih letov polnih.

Greenpeace je na podlagi 17 odstotnega tržnega deleža nemške letalske družbe Lufthansa uporabil delež letov duhov pri drugih evropskih letalskih družbah in pri tem uporabil konzervativno oceno 20 ton emisij toplogrednih plinov na let.

Evropska komisija zanika, da bi letalske družbe opravljale lete duhov ali da bi njena pravila o uporabi ali izgubi slotov povzročila težave.

Prazni leti so škodljivi za gospodarstvo in okolje, zato sprejemamo številne ukrepe, ki podjetjem omogočajo, da nimajo praznih letov. Če se letalski prevozniki odločijo, da bodo obdržali prazne lete, je to odločitev podjetja, ki ni posledica pravil EU, je dejal tiskovni predstavnik Komisije.

Vir: infobae.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine