13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

V EU za informacijske sisteme na področju varnosti do leta 2027 dve milijardi evrov

Države članice EU so danes sprejele predlog Bruslja za okrepitev evropske agencije eu-LISA, ki je odgovorna za operativno upravljanje obsežnih informacijskih sistemov na področju svobode, varnosti in pravice. Agencija bo razvila in upravljala obsežne informacijske sisteme EU, za to pa naj bi unija v obdobju 2019-2027 namenila dve milijardi evrov.

Okrepitev agencije eu-LISA je ena od prednostnih političnih nalog v letošnjem in prihodnjem letu. Okrepljena agencija naj bi zagotovila bolj interoperabilne informacijske sisteme EU za migracije, varnost in upravljanje meja ter pomagala zapolniti pomembne varnostne vrzeli, poudarjajo v Bruslju.

Kot so sporočili iz Bruslja, bo s predlaganim proračunom v višini dveh milijard evrov za obdobje od leta 2019 do leta 2027 okrepljena agencija eu-LISA uvedla interoperabilnost informacijskih sistemov EU ter razvijala prihodnje sisteme.

Gre za sistem vstopa in izstopa (SVI), evropski sistem za potovalne informacije in odobritve (ETIAS) ter nadgrajeni evropski informacijski sistem kazenskih evidenc (ECRIS-TCN). Poleg tega bo nadgrajevala obstoječe sisteme, kot so schengenski informacijski sistem (SIS), vizumski informacijski sistem (VIS) in Eurodac, za katere je že odgovorna. Prav tako bo po potrebi zagotavljala tehnično in operativno podporo državam članicam.

Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je poudaril, da se bo agencija v prihodnje preoblikovala v še močnejši center informacijskih sistemov za meje, migracije in varnost. Okrepljena agencija nam bo pomagala, da se povežemo v učinkovito varnostno unijo, je ocenil komisar. Kot je dodal, bo agencija zagotovila, da bodo imeli uradniki za priseljevanje, policisti na meji in organi pregona prave informacije ob pravem času.

Agencija EU za obsežne informacijske sisteme (eu-LISA) s sedežem v estonskem Tallinnu je začela delovati decembra 2012 ter upravlja schengenski informacijski sistem druge generacije SIS II, Eurodac in vizumski informacijski sistem (VIS).

Zadnje novice

Sorodne vsebine