3.5 C
Ljubljana
sobota, 3 decembra, 2022

Trgovinski presežek območja evra na najnižji ravni v štirih letih; obseg zunanje trgovine območja evra občutno povečan

Obseg zunanje trgovine območja evra se je julija občutno povečal. Kot so danes sporočili iz evropskega statističnega urada Eurostat, je bila vrednost izvoza za 9,4 odstotka večja kot julija lani, vrednost uvoza pa se je povečala za 13,4 odstotka. Trgovinski presežek se je zmanjšal na najnižjo raven v zadnjih letih. V Sloveniji sicer raste.

Države z evrom so julija v države drugam po svetu izvozile za 194,6 milijarde evrov blaga, uvozile pa so ga za 177,1 milijarde evrov.

Zaradi močnejše rasti uvoza se je presežek v zunanji trgovini 19 držav z evrom že četrti zaporedni mesec zmanjšal. Julija je znašal 17,6 milijarde evrov, kar je 18,5 odstotka manj kot pred letom dni. Nazadnje je bil na tako nizki ravni julija 2014.

V sedmih mesecih skupaj se je vrednost izvoza območja evra povečala za štiri odstotke na 1319 milijard evrov, vrednost uvoza pa za 5,1 odstotka na 1200 milijard evrov. Presežek v zunanji trgovini se je tako zmanjšal za 5,4 odstotka na 118,5 milijarde evrov.

Statistični podatki o zunanji trgovini so deležni še posebne pozornosti, odkar je položaj predsednika ZDA zasedel Donald Trump. Njegova administracija članice območja evra stalno kritizira in jih obtožuje spornih trgovinskih praks. Očita jim, da evropske partnerice dosegajo visoke presežke v zunanji trgovini na račun ZDA.

Daleč najvišji presežek v zunanji trgovini med 19 državami z evrom še naprej ustvarja Nemčija. Največje gospodarstvo v območju evra je med januarjem in julijem izvozilo za 141 milijarde evrov več blaga, kot pa ga je uvozilo. Ta številka je sicer malenkost nižja kot v enakem obdobju lani. S 36 milijardami evrov trgovinskega presežka na drugem mestu sledi Nizozemska.

Sloveniji uspeva letos presežek v zunanji trgovini povečevati, in sicer z 1,2 milijarde evrov v prvih sedmih mesecih lani na 1,4 milijarde evrov v prvih sedmih mesecih letos.

Vrednost medsebojne trgovine 19 članic območja evra pa se je v letu dni povečala za 9,3 odstotka in julija dosegla 162,3 milijarde evrov.

Z rastjo obsega zunanje trgovine se lahko pohvali tudi celotna EU. Vseh 28 držav članic je med januarjem in julijem izvozilo za 1127 milijard evrov blaga, kar je 3,6 odstotka več kot v prvih sedmih mesecih 2017, medtem ko se je vrednost uvoza povečala za 4,5 odstotka na 1131 milijard evrov. Lanski julijski presežek v zunanji trgovini EU se je tako pretvoril v štiri milijarde evrov primanjkljaja.

Kljub temu pa uniji uspeva kljub Trumpovim kritikam povečevati presežek v trgovanju z ZDA. Med januarjem in julijem se ga je nabralo za 79,3 milijarde evrov, kar je 18 odstotkov več kot pred letom dni. Vzrok za to je v dejstvu, da se je vrednost izvoza iz EU v največje gospodarstvo na svetu ZDA povečala za 5,3 odstotka, medtem ko se je vrednost uvoza iz ZDA v tem obdobju zmanjšala za 0,4 odstotka.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine