12 C
Ljubljana
petek, 23 aprila, 2021

Talibani verjetno še nekaj časa ne bodo podprli prekinitve ognja v Afganistanu

Talibani še nekaj časa ne bodo podprli prekinitve ognja, je danes v enem od redkih sporočil nakazal njihov vodja Hibatula Ahundzada. Ob tem je prosil ZDA, naj ostanejo iskrene v pogovorih glede iskanja rešitve za končanje konflikta v Afganistanu, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Vrata dialoga in pogajanj so ostala odprta in v tem trenutku je pogajalska ekipa (talibanov) vpletena v pogajanja z ameriško stranjo,” je dejal Ahundzada v nagovoru pred koncem ramadana.

Nadaljeval je, da bi morale ZDA posvojiti politiko razumevanja in sprejeti predloge talibanov za nadaljnje pogovore. Njihova glavna zahteva je sicer popoln umik vseh mednarodnih sil iz Afganistana.

Afganistanski predsednik Ašraf Gani je ob začetku ramadana predlagal začasno prekinitev ognja, a so talibani to zavrnili. Lani so sicer talibani za tri dni ob praznovanju ramazanskega bajrama upoštevali prekinitev ognja. Številni Afganistanci so upali, da se bo to letos ponovilo, a temu ne kaže tako.

Vodja talibanov je namreč v nagovoru spregovoril o žrtvah, ki jih ne smejo pozabiti. “Nihče ne more od nas pričakovati, da bomo prelili mrzlo vodo čez razgrete fronte džihada ali pozabili naše 40-letno žrtvovanje še preden dosežemo naše cilj,” je dejal.

Že od poletja se redno sestajajo predstavniki ZDA in talibanov v upanju, da bodo našli politično rešitev za dolgoleten konflikt v Afganistanu. Po zadnjem krogu pogajanj v maju je ameriški odposlanec Zalmay Khalilzad ocenil, da zadeve napredujejo, a počasi.

Zadnje novice

Sorodne vsebine