19.8 C
Ljubljana
četrtek, 5 avgusta, 2021

Švedskemu premierju ni uspelo sestaviti nove vlade

Švedski premier Stefan Löfven, ki opravlja tekoče posle, je danes sporočil, da mu ni uspelo sestaviti vlade. Predsednik švedskega parlamenta Andreas Norlen mora sedaj imenovati novega mandatarja. Predvidoma še danes se bo sestal z vsemi predsedniki strank, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Trenutno ni pravih pogojev, da bi lahko oblikoval vlado,” je dejal Löfven po dveh tednih prizadevanj, da bi s svojimi socialdemokrati lahko sestavil kako koalicijsko vlado.

Pred tem vlade ni uspelo sestaviti niti vodji švedskih konservativcev Ulfu Kristerssonu.

Na parlamentarnih volitvah 9. septembra noben od obeh tradicionalnih političnih blokov ni osvojil zadostne večine za sestavo nove vlade. Desnosredinsko zavezništvo štirih opozicijskih strank pod vodstvom Kristenssonove Zmerne stranke je osvojilo 143 mandatov. Levosredinski blok treh strank, ki ga vodi premier Löfven, pa si je zagotovil 144 sedežev.

V parlamentu so še desni Švedski demokrati, ki imajo 62 poslancev, a so vse stranke zavrnile sodelovanje z njimi.

Zdaj je spet na vrsti predsednik švedskega parlamenta. Ta lahko v skladu s švedsko zakonodajo mandat za sestavo vlade podeli do štirim kandidatom. Če nobenemu od njih ne uspe, je treba razpisati predčasne volitve. Uradno ni izkoristil še nobene možnosti, saj parlament ni glasoval še o nobenem, še navaja AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine