12.2 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Ruske oblasti sprožile kazenski pregon udeležencev sobotnih protestov v Moskvi

Ruske oblasti so danes sprožile kazenski postopek proti udeležencem sobotnih nedovoljenih protestov v središču Moskve, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Proti enemu od opozicijskih politikov, ki so jih v soboto pridržali, so sprožili kazensko ovadbo, ker naj bi na pripadnika posebne policijske enote vrgel koš za smeti.

Opozicijski politik Ilja Jašin, ki so ga pridržali med sobotnimi protesti, bo v priporu ostal 10 dni. Jašin je eden od opozicijskih politikov, ki so šest tednov pred volitvami v moskovski mestni svet sprožili proteste. Z njimi so želeli doseči, da bi oblasti dovolile sodelovanje na volitvah tudi neodvisnim kandidatom in opoziciji.

“Razlog za to preganjanje je moja politična dejavnost,” je po poročanju dpa dejal Jašin: “Sem vztrajni kritik predsednika Putina, župana (Sergeja) Sobjanina in stranke Združene Rusija. Sem oseba, ki ji oblasti želijo zapreti usta.”

Za kaznivo dejanje napada na uradno osebo je predvidena kazen do pet let zapora.

Kot poroča ruska tiskovna agencija Tass, osumljencu grozi tudi upravna kazen za sodelovanje pri nedovoljenem shodu v Moskvi.

Sobotnih protestov se je kljub prepovedi in močni policijski navzočnosti v središču Moskve po podatkih policije udeležilo okoli 3500 ljudi. Ruska policija je prijela najmanj 1300 ljudi. Po navedbah nevladnega portala OWD-Info so našteli več kot 1370 aretacij. Oblasti so v soboto zvečer objavile, da so zaradi različnih kaznivih dejanj prijeli 1074 ljudi.

Moskovske volilne oblasti na kandidatno listo za volitve 8. septembra niso uvrstile 57 kandidatov, med drugim tudi priljubljenih opozicijskih politikov, kot so Jašin, Ljubov Sobol in Dmitrij Gudkov. Volilna komisija je postavila več pogojev za njihovo kandidaturo. Med drugim je moral vsak zbrati 5000 glasov podpore, a jih volilna komisija minuli teden vseeno ni želela registrirati, češ da so nekatere podpise ponaredili.

Zadnje novice

Sorodne vsebine